Index Vakbarát Hírportál

Büntetővámokkal és határlezárással fenyegeti Trump Mexikót

2019. április 4., csütörtök 19:57 | aznap frissítve

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön autóipari büntetővámok bevezetésével fenyegette meg Mexikót, amennyiben az ország nem fékezi meg a bevándorlást és a kábítószer-kereskedelmet – írja a CNN. 

Az elnök a Fehér Házban tartott tanácskozáson azt mondta, vagy vámot vet ki a Mexikóban gyártott gépjárművekre, vagy ha ez sem lesz hatásos, lezárja a határt, amennyiben egy éven belül nem áll meg a drogok beáramlása az USA-ba Mexikó irányából. 

Trump azt is hozzátette, úgy látja, az elmúlt napokban Mexikó eredményesebben fogja el az illegális határátkelőket a déli határon, de összességében még mindig elégedetlen. Az amerikai elnök úgy gondolja, csak az elhatározáson múlik, hogy Mexikó képes-e megállítani a drogkereskedelmet. 

Az amerikai elnök az elmúlt napokban többször is azt hangoztatta, hogy a migránsok áradata miatt lezárja a déli határokat. Múlt pénteken a határ lezárását erre a hétre ígérte, de ez végül nem történt meg. Amerikai elemzések szerint ebben része lehet annak is, hogy a gazdasági élet szereplői és befolyásos republikánus politikusok egyaránt arra figyelmeztettek, hogy a határlezárás komoly veszteségeket okozhat az Egyesült Államok gazdaságának.

A héten szintén a migrációra hivatkozva lezártak már néhány határátkelőt egy időre Mexikó felé, ez komoly torlódást okozott

Az MTI beszámolója szerint Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök korábban együttműködést ígért, és a napokban vissza is vonta azt az engedélyt, amely lehetővé tette, hogy a migránsok szabadon mozoghassanak Mexikó területén. Donald Trump nyilatkozata után nem sokkal Mexikó washingtoni nagykövete közölte: országa együttműködést akar az Egyesült Államokkal a bevándorlás ügyében.

Nancy Pelosi házelnök viszont bejelentette: a demokrata többségű képviselőház pert indít Donald Trump ellen annak érdekében, hogy megakadályozza pénzek átutalását az amerikai-mexikói határra tervezett fal felépítéséhez.

Rovatok