Index Vakbarát Hírportál

A Boeing visszavágja a 737-esek gyártását

2019. április 5., péntek 23:18

A Boeing ideiglenesen csökkenti a 737-es repülőgépek gyártását, a döntés az etiópiai és indonéziai balesetek utáni keresletcsökkenés eredménye – írja a BBC. A gyártás visszavágásával az eddigi havi 52 helyett április közepétől csak havi 42 gépet fog gyártani a cég.

Az elmúlt hónapokban két nagy balesete is volt a Boeing 737 Max 8 típusú gépeinek: tavaly október végén Indonéziában zuhant a tengerbe a Lion Air gépe nemsokkal a felszállás után, idén márciusban pedig az Ethiopian Airlines járata járt hasonlóan Etiópiában. Előbbi esetben 189-en, utóbbiban 157-en haltak meg. Néhány héttel később egy harmadik gép hajtott végre kényszerleszállást Orlandóban.

A márciusi eset után a géptípusnak a világ országai sorra megtiltották a repülést, és végül maga a Boeing is úgy döntött, hogy a kivizsgálás idejére nem engedi a levegőbe a gépeket. Az első jelentések szerint a gép átesésvédelmi rendszerével (MCAS) volt probléma, az etióp pilóták nem hibáztak. A cég azóta ki is adott egy szoftverfrissítést.

A Boeing közleménye szerint tisztában vannak azzal, hogy az ő felelősségük a hibás rendszer kockázatának kiküszöbölése, és amíg a rendszer javításán, illetve a pilóták új képzésének kialakításán dolgoznak, a gyártási kapacitást is a visszaeső kereslethez igazítják.

Rovatok