Index Vakbarát Hírportál

Az NHB ügyfeleinek egy része már meg is kapta a kárpótlását

2019. április 10., szerda 16:00

Az NHB Bank Zrt. biztosítottsági jogosultsággal rendelkező betéteseinek 21 százaléka már felvette a kártalanítási összeget, vagy rendelkezett róla, ez a kártalanítási összeg 34 százalékát teszi ki - közölte az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) az MTI-vel szerdán.

Az NHB Bank 756 biztosított betétese közül ez 157 betétest jelent.

Az OBA közleménye szerint a Matolcsy György unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonában lévő bank ügyfelei közül

Az alap azt is közölte, hogy az 15 elhunyt betétes örökösei a jogerős hagyatékátadó végzés eredeti példányának OBA-hoz történő eljuttatása után kaphatják meg az őket megillető betétrészt.

 Az OBA kártalanítás kifizetésének határideje 2019. január 1-jétől 15 munkanap. Az alap kéri azokat a betéteseket, akik még nem rendelkeztek kártalanítási összegükről, illetve nem jelentettek be számlaszámot, saját érdekükben az OBA honlapján található módon eljárva mielőbb tegyék meg.

A jegybank az NHB tevékenységi engedélyét március 14.-én vonta vissza, amikor elrendelte a bank végelszámolását. A jegybanki közlemény szerint a hitelintézetnek az MNB által elrendelt közel 90 napos betétkifizetési és kötelezettségvállalási korlátozás időszakában sem sikerült megfelelően, tartósan orvosolnia likviditási válsághelyzetét.

Az NHB bedőlésével részletesen foglalkozó cikkünkben azt írtuk, hogy a bank a valódi piaci szereplők számára soha nem tűnt életképesnek, részben rendkívüli kicsi mérete miatt, részben zavaros növekedési elképzelései, baráti hitelezései miatt. A bank leginkább a Magyar Nemzeti Bank által finanszírozott Növekedési Hitel Program (NHP) közvetítésével foglalkozott, és ebből hitelezte például Matolcsy György fiának cégét.

A bankban csaknem 20 milliárd forint ragadt bent, az OBA összesen3,9 milliárd forint kárpótlást fizet az NHB ügyfeleinek. 

Rovatok