Index Vakbarát Hírportál

Ősszel dőlhet el az Eszközkezelő jövője

2019. május 13., hétfő 10:42

A hónap végéig várja az adósok válaszait a Nemzeti Eszközkezelő arról, hogy szeretnék-e visszavásárolni az ingatlanjaikat, és ha igen, milyen formában. Ezután várhatóan ősszel születik majd döntés a kormányon belül arról, hogy mi lesz a NET Zrt. jövője - ezt nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. 

Ahogy arról korábban már írtunk, a devizaadósok lakásait korábban felvásárló, majd a korábbi tulajdonosoknak bérbe adó NET Zrt. levelet küldött minden bérlőjének, hogy azok szeretnének-e élni a lehetőséggel, hogy egy összegben kamatmentesen vagy több részletben kifizetve szeretné-e visszavásárolni az ingatlanát, vagy szeretne továbbra is bérlő maradni. Erről még 2018 végén döntött a kormány, ezzel egyidejűleg pedig bejelentette, hogy az Eszközkezelő nem vásárolja meg több bajba jutott adós ingatlanát

Fónagy szerint a cég eddig 32 500 ügyfelet keresett meg, ebből 19 901 válaszolt. A többségük visszavásárolná az ingatlanát, 14 106 bérlő részletfizetéssel, 3779 pedig egyösszegű kifizetéssel szeretne újra tulajdonos lenni. 

Az államtitkár azt is elmondta, hogy az állami vagyonért felelős tárca nélküli miniszter, Bártfai-Mager Andrea a közeljövőben tesz majd javaslatot arra, hogy mi legyen a NET Zrt.-vel, ha a teljesültek a céljai, vagyis lemenedzselték az ingatlanok visszavásárlását. Ugyanakkor hozzátette, hogy a kormány nem tart attól, hogy szükség lenne a jövőben olyan célzott intézményre, mint az Eszközkezelő, mert a mostani kormány nem engedi, hogy olyan helyzet alakuljon ki, mint annak idején a devizahitelekkel. 

Azért érdemes viszont megjegyezni, hogy sok adós küszködik még mindig a hitelei visszafizetésével: a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar összesített adatai szerint az elmúlt három évben tízezer kilakoltatás történt az országban, ebből több mint háromezer tavaly történt. 

Rovatok