Index Vakbarát Hírportál

A héten kiderülhet, hogyan akarja megvédeni a magyar növekedést a kormány

2019. május 27., hétfő 16:35

Orbán Viktor hétfői, az Európai Parlamenti választások eredményét értékelő napirend előtti felszólalásában megemlítette, hogy készülőben van egy gazdaságvédelmi akcióterv a kormány részéről.

A miniszterelnök nem árult el konkrétumokat az intézkedésről, csak azt, hogy hamarosan beterjesztik. A korábbi kormányzati kommunikációból ugyanakkor már tudunk ezt-azt róla, mivel több kormánytag is megemlítette futólag az elmúlt hónapokban, csak a családvédelmi akcióterv és a különböző versenyképességi csomagok, konvergenciaprogram árnyékában egy kicsit elsikkadt, mi is lesz ez, és mikor.

Miért?

A kormány úgy látja, hogy bár a magyar gazdaság egyelőre lendületben van (az első negyedévben kiemelkedően magas, 5,3 százalékos GDP-növekedést mértek), ezt a felívelő pályát veszélyeztetheti néhány dolog. A parlamentben Orbán úgy keretezte a témát, hogy az EU egésze lassul, ez pedig visszahathat a magyar növekedésre is, amiben igaza is van, elég ha csak arra gondolunk, milyen mértékben kitett a magyar gazdaság Németország teljesítményének

Emellett ott van még több olyan tényező, ami arra utal, hogy a bőség és fellendülés mostani, meredeken felívelő szakasza a vége felé közelít. Bizonytalan például, mennyi uniós támogatás jut a következő ciklusban Magyarországnak, és mihez kötik majd a felhasználását; a közelmúltban több európai vezető is javasolta a jogállami minimumok teljesülésének vizsgálatát a pénzek kiutalása előtt, ezzel meggyűlhet a baja a magyar kormánynak. A krónikus munkaerőhiány pedig hosszabb távon is fékezheti a belső, organikus növekedést, visszavetheti a külföldi működőtőke-beruházásokat.

A konvergenciaprogram optimistának tűnő becslése szerint minden baljós előjel ellenére 4 százalék körül tudja majd tartani a növekedést a kormány, ehhez azonban szükség lesz néhány új intézkedésre, és itt jön képbe a gazdaságvédelmi akcióterv. 

Mit?

Mostanáig nem záporoztak a konkrétumok az akciótervvel kapcsolatban, de egy pár elejtett mondatból azért sejthetjük, mik az irányok. 

Varga Mihály azt mondta, az egyik cél a közszolgáltatások minőségének javítása, és a kis- és középvállalatok versenyképességének felturbózása. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ehhez nem lesz szükség a költségvetés módosítására. Eszerint tehát olyan változtatásokban gondolkodik a kormány, amelyeknek nincs közvetlen anyagi vonzata, vagyis adminisztratív jellegű könnyítésekre számíthatunk, és nem mondjuk egy újabb növekedési hitelprogramra a kkv-k számára. 

Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár is szólt már a készülő programról, az Inforádiónak azt nyilatkozta, az egyik fontos cél a foglalkoztatási mutatók további javítása. A munkanélküliség már ma is alacsony Magyarországon, de a Pénzügyminisztérium szerint azért

van még egy 300-600 ezer fős tartalék,

amit az idősek, a nők és a legképzetlenebb rétegek alkotnak, a cél a jövőben az ő becsatornázásuk a munkaerőpiacra. Erre nagy szükség is lenne, hiszen manapság már ott tartunk, hogy sok cég külföldről (Ukrajnából, Romániából vagy akár Törökországból) kénytelen vendégmunkásokat behozni, ha kapacitást bővítene vagy egyszerűen csak építkezne

Nagy István agrárminiszter pedig arról beszélt, a készülő programban fontos szerep juthat az agráriumnak. "Ha megnézzük a mostani 5,2 százalékos GDP-növekedést, ehhez az agrárium kiemelkedő eredménnyel járult hozzá. Ennek az az oka, hogy a mezőgazdaságban előállított nyersanyagot egyre inkább feldolgozzuk, készterméket készítünk belőle, s az kerül forgalmazásra. Ennek a nyereségtartalma mint hozzáadott érték jóval magasabb már. Továbbra is fejleszteni kell az élelmiszeripart, számos olyan kérdés van, amely mind-mind szorosan összefügg azzal, hogy ha eredményes a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, eredményes a gazdaság is." - mondta szintén az Inforádiónak a miniszter. 

Mikor?

Először úgy volt, hogy már március végére-április elejére elkészül a gazdaságvédelmi akcióterv, de a jelek szerint ez megcsúszott, és csak május legvégére - június elejére várható. A kormány azt kommunikálta, már a múlt héten beszéltek róla kormányülésen, de még sort kerítettek kisebb módosításokra, és így csak a napokban várható a beterjesztése. 

(Borítókép: Németh Sz. Péter / Index)

Rovatok