Index Vakbarát Hírportál

Itt a jövő évi költségvetés

2019. június 4., kedd 14:31 | aznap frissítve

Varga Mihály kedden benyújtotta a jövő évi költségvetés tervezetét . A 2020-as büdzsét Kövér László, az Országgyűlés elnöke vette át a pénzügyminisztertől. (A tervezetbe rejtett érdekességekről itt olvashat.)

Nagyobb lesz fegyelem

Ahogyan az a Költségvetési Tanács már közzétett véleményéből kiderült, a kormány a konvergenciaprogramban ígértnél is kisebb hiánycéllal számol. Az egy hónapja beadott dokumentum még a GDP 1,5 százalékára tette a jövő évi költségvetési hiányt,

a most benyújtott költségvetés már csak 1 százalékkal kalkulál.

A fékezésnek a szakértők szerint itt volt az ideje, ahogyan egy Indexen megjelent elemzés is rámutatott, a költségvetési fegyelmünk az utóbbi években már relatív fegyelmezetlenséggé vált. Más országok, abban a hitben, hogy hamarosan nehezebb idők jönnek, az elmúlt bőséges években elkezdtek félrerakni a szűkebb esztendőkre, a magyar kormány nem.

A fő számok

A költségvetés kiadása 21 791 743 millió forint lesz összesen, a bevételi főösszeg 21 424 733 millió forint, a hiány 367 010 millió forint. 

A kormány 2020-ra a nemzetközi előrejelzéseknél (2,8-3,5 százalék) magasabb, 4 százalékos GDP-növekedéssel számol, amihez szükséges lesz, hogy több más várakozásuk is teljesüljön. A háztartások fogyasztása például a tervek szerint 4,8 százalékkal bővül majd és 2,8 százalékos inflációt várnak. Az export 5,2 százalékkal, az import 5,4 százalékkal lehet több. 1,3 százalékkal bővül jövőre a foglalkoztatás, a keresetek pedig 8,3 százalékkal nőnek majd 2020-ban.

Az alacsonyra tervezett hiánycélhoz hasonlóan óvatosságot jelez, hogy az ideinél 225 milliárd forinttal magasabb lesz a költségvetési tartalék,

az Országvédelmi Alap 378 milliárd forint, az általános tartalék összege 110 milliárd forint lesz a tervek szerint.

(Bár a korábbi években a tartalék a kormánynak inkább csak olyan felcímkézetlen zsebet jelentett, amelyből aztán teljesen szabadon oszthatja a pénzt év közben változatos célokra.) A jövő évi büdzsé tervezetében úgy számolnak, hogy az államadósság a GDP 65,5 százalékára csökken 2020 végére. 

Miután az állam a piaci feletti kamatokkal igyekszik a lakosságot állampapírba csábítani, nőnek a kamatkiadások.

A 2020-ra várható 1045,3 milliárd forintos kiadás 93,4 milliárd forinttal magasabb a megelőző évinél, és a GDP 2,14%-át teszik ki.

Több megy családtámogatásra

Varga Mihály a költségvetés benyújtásakor elmondta,  jövőre is lesz nyugdíjprémium, a nyugdíjkiadások 136 milliárd forinttal nőnek, az otthonteremtésre 296 milliárd jut, családtámogatásra összesen 2228 milliárdot szánnak a költségvetésben, ez csaknem 224 milliárd forintos emelkedést jelent. A gazdaságvédelmi akcióterv nagyjából 500 milliárd forintos tételt jelent majd.

A pénzügyminiszter a büdzsé négy fő pillérének nevezte a családok támogatásának növelését, a gazdaságvédelmi akciótervet, a tovább csökkenő adókat és a tovább bővülő biztonsági kiadásokat. Az államigazgatásban dolgozók bérére 238 milliárddal megy majd több a Portfolio.hu beszámolója szerint.

A költségvetés általános vitája június 19-én kezdődik, a részletes vita 25-én, ezután a költségvetési bizottság tárgyalja módosító javaslatokat, az összegző módosító vitája július 8-án lesz, a zárószavazás pedig július 12-én várható, egy nappal azután, hogy a Költségvetési Tanács is véleményezi a tervezetet.

20,4 milliárd nyugdíjprémium

A családpolitikai kiadásokon túl emelik a közbiztonságra és a honvédelemre szánt forrásokat is. Utóbbi 2020-tól már a duplája lesz annak, amennyit tíz évvel korábban fordított az ország a katonaságra. A tankönyvellátás ingyenessége teljes körűvé válik a 2020/2021. tanévtől azzal, hogy a köznevelés nappali rendszerű iskolai oktatásában résztvevő valamennyi tanuló számára központilag biztosított az ingyenes tankönyvellátás.

A felsőoktatásban hallgatói normatíva összege 2020-tól csaknem 30 százalékkal emelkedik, 166 600 forint/évre nő. Emiatt emelkedik az egyetemi tanulók által igénybe vehető szociális és tanulmányi ösztöndíj legkisebb összege, valamint a szintén a normatívához rögzített iskolakezdő alaptámogatás minimuma is. A szokásos éves, inflációt követő nyugdíjemelés mellett az elmúlt két évhez hasonlóan idén is lesz nyugdíjprémium, 20,4 milliárdot különített el erre a kormány.

Rovatok