Index Vakbarát Hírportál

Több pénzből erősítik a nemzeti identitást, több jut az üldözött keresztényeknek is

2019. június 4., kedd 20:02

Kedden benyújtották a 2020-as költségvetés tervezetét, amely szerint jövőre kisebb lesz a költségvetés hiánya, több megy családtámogatásra, védelemre, lesz néhány adócsökkentés, a lakossági szuperállampapír miatt jelentősen nőnek a kamatkiadások, és lényegesen nagyobb lesz a tartalék is, a fő számokról itt olvashat többet.

A nagyobb változásokon túl azonban mindig érdemes végigböngészni a kisebb tételeket is, ezekből derül ki ugyanis, hogy milyen apróságokat rejtettek a büdzsébe, milyen szervezeteknek szán több pénzt és kiknek kevesebbet a kormány. Sokszor még be nem jelentett változások, készülő tervek is kiolvashatók bizonyos megfogalmazásokból. A 342 oldalas dokumentumban első átfutásra is akad néhány érdekesség, ezekből gyűjtöttünk össze néhányat.

Érdekes módon jövőre lényegesen kisebb összegek szerepelnek a "tömeges bevándorlás megfékezése" és "terrorellenes intézkedések" nevű sorokon, előbbinél 737 millió, utóbbinál 862 millió forint van a tervezetben a belügyi tárca alatt, miközben a 2019-es költségvetésben csak a belügynél 15 és 25 milliárd forint szerepelt ugyanitt, sőt még a honvédelmi tárca is kalkulált ezen felül 14 milliárddal.

De ha több évre visszanézzük, akkor is látványos a helyzet: nagyon úgy tűnik, hogy a bevándorlók és terroristák éppen a választási években jelentettek költségvetési tízmilliárdokat felemésztő veszélyt hazánkra. (Nem zárhatjuk ki persze, hogy a rengeteg pénzből sikerült őket megállítani, és ezért nem kell annyit költeni erre, vagy a kormány a "tömeges bevándorlás elleni" védekezésként megelégszik a honvédelem általános fejlesztésével is.)

(Borítókép: Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtja a 2020. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér Lászlónak az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok