Index Vakbarát Hírportál

Újabb negyed évet kaphat a Huawei az amerikai kormánytól

2019. augusztus 17., szombat 14:54

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma további 90 nappal meghosszabbíthatja a Huaweinek adott ideiglenes engedélyt, így a kínai vállalat még közel 3 hónapig vásárolhat árukat és szolgáltatásokat amerikai vállalatoktól, hogy kiszolgálja ügyfeleit, értesült a Reuters bennfentesektől. 

A Portfolio által kiszúrt cikk emlékeztet arra, a korábban megkötött megállapodás augusztus 19-én jár le, a hosszabbítással a Huawei továbbra biztonsággal működtetheti távközlési hálózatait és szoftverfrissítéseket is kap a Huawei mobiltelefonokhoz.

A Reuters úgy tudja, hogy az amerikai és a kínai elnök most hétvégén telefonon egyeztet majd a Huaweiről.

Mint ismert, az amerikai kormány fekete listára tette a Huaweit, mivel az amerikaiak szerint a kínai vállalat nemzetbiztonsági kockázatot jelent, a gyanú szerint a Huawei hálózati eszközei és mobilkészülékei alkalmasak arra, hogy Kína amerikaiakat figyeljen meg. A Huawei tagadja a vádakat.

De hiába hirdetett Trump egy ideig háborút a cég ellen , és tiltotta meg az amerikai techóriásoknak, például a Google-nek és a Microsoftnak, hogy üzleteljenek a Huaweijel, a kínai cég üzleti szempontból ebből semmit nem érzett meg, a  kínai Huawei Technologies 401,3 milliárd jüan (58,3 milliárd dollár) forgalmat ért el az első fél évben, 23,2 százalékkal múlva felül az előző év azonos időszakit.  

Ugyanakkorírtunk már arról is, noha   Trump a jelek szerint kibékült Kínával a G20-csúcson, de Pekingből már jelezték, hogy távol még a kereskedelmi háború vége.  

Rovatok