Index Vakbarát Hírportál

Melyik környék "az ország éléskamrája"?

2019. augusztus 23., péntek 15:38

Salacz László, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta: Kecskemét ipari létesítményei rohamosan fejlődnek, de a város történelmileg egy mezőváros. Mint mondta, Bács-Kiskun megye mindig is az ország éléskamrája volt, ezt ismerte fel a magyar kormányzat is ... (MTI)

A világ minden táján bejáratott politikusi hízelgés a helyieknek, hogy:

De úgy tűnik, hogy van egy speciálisabb fordulat vidékieknek: hogy mindenki tudja, hogy adott környék "az ország éléskamrája". De mit jelent pontosan, hogy Bács-Kiskun az?

Hiszen azt is mindenki tudja, hogy Békés megye az ország éléskamrája, ahogy azt is, hogy Jász-Nagykun-Szolnok megye is az ország éléskamrája. Csongrád megyét mindenki az ország éléskamrájának hívja, az eleink viszont a Baranya megyei Ormánságot csak úgy hívták: az ország éléskamrája. Csallóköz már egy másik országban van, ettől még mondjuk mindig is az ország éléskamrája volt, szinte már közhely viszont, hogy történelmileg Bácska volt az ország éléskamrája. Somogy megye viszont talán már az ország éléskamrája, viszonylag régóta belőttük ugyanis, hogy az lesz. Ahogy Szabolcs is az ország éléskamrája volt és talán újra az lesz. De biztos nem volt a 20. század elején, akkor ugyanis Borsodban volt az ország éléskamrája.

Magyarország mindig is agrárország volt, az is marad -  magyarázta  korábban Orbán Viktor, és erről inkább azt sejthetjük, hogy nem igaz. De attól még ezt a ma már modoros címet valahogy ki kéne tudni osztani, ha ekkora rá az igény. 

Melyik legyen az ország éléskamrája?

  • 479
    Egy ideje már az uniós pénzek jelentik az ország éléskamráját
  • 174
    Nem Budapest = az ország éléskamrája, aztán kész
  • 102
    Salamoni döntés kell ide: a Balaton
  • 97
    Az állam ítélje oda, mint a lovagkeresztet
  • 78
    Csak Diósgyőr lehet az ország égéskamrája
  • 60
    Legyen inkább "a térség éléskamrája", az bármi lehet
  • 55
    Aki a legtöbbször mondja, az legyen az

Viszont nehéz dönteni. Azt kiszúrás lenne mondani, hogy mondjuk minden, ami Sopron és Nagykanizsa vonalától keletre van, az az ország éléskamrája: akkor mindenki csak annyit állíthatna, hogy ők csak az ország egyik éléskamrája.

Ugyanez a gond, ha azt mondjuk, hogy minden országos éléskamra, ahol megterem a kukorica. Segítsen választani!

Rovatok