Index Vakbarát Hírportál

A Gyurcsány-kormány miniszterei is beültek a fővárosi cégekbe

2019. november 5., kedd 19:17 | aznap frissítve

Ismert liberális és baloldali politikusok jutottak pozícióhoz a fővárosi cégekben, többek között megválasztották Draskovics Tibor volt pénzügyminisztert a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. igazgatósági tagjának, írja a Népszava. Draskovics Tibor a lap megkeresésére csak annyit mondott, hogy „az ellenzéki összefogás pártjai keresték meg, és ő örömmel mondott igent”, de „jelenleg még nincs abban a helyzetben, hogy ennél többet mondjon”. Helyet kapott mellette a BKK igazgatóságában Körömi Attila volt Jobbik-, majd Fidesz-képviselő is, aki legutóbb már Pécsen indult az önkormányzati választásokon egy újabb párt, a Momentum képviseletében.

A közlekedési cég felügyelőbizottságába bekerült Czeglédy Gergő óbudai egyéni képviselő, MSZP-s politikus, aki a Direkt36 nyomozása szerint üzleti kapcsolatban állt a Fidesszel. A Budapesti Közlekedési Zrt. felügyelőbizottságába bekerült Katona Tamás, aki korábban a Pénzügyminisztérium államtitkára volt, valamint a Központi Statisztikai Hivatal elnöke 1995 és 1998 között, majd 2014 szeptemberétől 2016 júliusáig az MSZP pártigazgatója.

A Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. igazgatótanácsába beválasztották Tordai Csaba alkotmányjogászt, a Gyurcsány-, majd a Bajnai-kormányok államtitkárát és Kolber Istvánt, aki a Gyurcsány-kormány fejlesztési minisztere volt. A fővárosi vagyonkezelőben Bodnár Zoltán felügyelőbizottsági tag lett, ő a Fodor Gábor vezetésével elindult Magyar Liberális Párt 2014-es főpolgármester-jelöltje volt, majd a 2018-as országyűlési választokat megelőzően többször nyilvánosan beszélt arról, hogy ne Botka László szegedi polgármester legyen az MSZP miniszterelnök-jelöltje. 

A Fővárosi Csatornázási Művek igazgatósági tagja lett Atkári János volt SZDSZ-es alpolgármester, Demszky Gábor korábbi helyettese, aki később Tarlós István munkáját is segítette tanácsadóként. A cég felügyelőbizottságba Szabó Zoltán DK-s politikus is bekerült.

A Fővárosi Vízművek igazgatóságába beült többek között Józsa István volt MSZP-s képviselő, Magyar György ügyvéd és Boruzs András, a Magyar Liberális Párt alapítója, pártigazgatója is.

Cikkünk korábbi verziójában a Népszava információi miatt azt írtuk, hogy a BKK felügyelőbizottságába bekerült Katona Tamás az MDF politikusa volt, de ő egy másik Katona Tamás. A hibáért elnézést kérünk.

Rovatok