Index Vakbarát Hírportál

Csak büntetlen, megbízható cégtulajoké lehet majd kaszinókoncesszió

2019. november 28., csütörtök 08:44

A kaszinókoncesszióval rendelkező cégek tulajdonosainak büntetlen előéletűnek és megbízhatónak kell lenniük, valamint a jó üzleti hírnév is feltétel lesz egy törvénymódosító javaslat szerint, amit Varga Mihály nyújtott be – írja a Napi.hu.

A büntetlenség eddig csak a cég vezető tisztségviselője, és a szavazatok legalább 25 százalékával rendelkező tagja felé volt kitétel. Ez megváltozik, ha a parlament megszavazza az indítványt: az indoklás szerint a pénzmosás és terrorizmus finanszírozása elleni fellépésben érintett szolgáltatók esetében elengedhetetlen, hogy a tényleges tulajdonos megbízható legyen és jó üzleti hírnévvel rendelkezzen. A bűncselekmény miatt jogerősen elítélt kaszinótulajdonosoknak az ítélet után 30 napjuk lenne arra, hogy bárkinek átadják a kaszinós cégüket.

Az ország legnagyobb kaszinókoncesszió-tulajdonosa Andy Vajna volt haláláig, most a tulajdoni lánc végén az AV Investments Kft., a Las Vegas-i Cinergi Pictures Entertainment és egy "Revocable trust" áll, a hagyatéki eljárás lezárultáig nem lehetünk biztosak abban, ki a tényleges kedvezményezett. Ennél is érdekesebb a második legnagyobb kaszinós, a Borkai-botrány kapcsán ismertté vált Rákosfalvy Zoltán győri ügyvéd. Rákosfalvy cége, a Treff-Klub Kft. a pécsi és a miskolci kaszinók koncessziós jogát kapta mg 10 évre a kormánytól nyilvános pályázat nélkül. Rákosfalvyék ügyében jelenleg nyomozás zajlik, mint megírtuk, egyetlen dokumentumon múlik, van-e ténylegesen félnivalójuk az Audi-földügyletek miatt. 

Rovatok