Index Vakbarát Hírportál

Megint több százezer francia tüntet és sztrájkol a nyugdíjreform ellen

2019. december 17., kedd 18:45

A franciaországi szakszervezetek kedden ismét megbénították a fél országot, folytatódik ugyanis a nagyszabású tüntetéssorozat és munkabeszüntetés a tervezett nyugdíjreform ellen – számolt be a Reuters. 

A hírek szerint több százezren vannak az utcákon, a tüntetés hasonló volumenű, mint a két héttel ezelőtti volt. A rendőrök Párizsban könnygázt vetettek be a black bloc-taktikát használó (vagyis egységesen fekete ruhába öltözött) anarchista tüntetőkkel szemben, akik rendszeresen nekimennek a rendfenntartóknak ilyen alkalmakkor. A Bastille téren már egy vízágyú is parkol, a környéken a rohamrendőrök barikádokat emeltek, a boltok pedig bezártak. A tüntetők többsége ugyanakkor békés, a riportban megszólaltatott résztvevők saját elmondásuk szerint nagyobb társadalmi igazságosságot szeretnének. 

A megmozdulásokon felül a lakosság egy része nem jut áramhoz, az RTE áramszolgáltató közölte, hogy a dolgozói a sztrájk keretében szándékosan lekapcsoltak a hálózatról több tízezer otthont az országban. A cég szabotázsként kezeli az akciót. 

A franciák azért dühösek tömegesen, mert Macron elnök meg akarja reformálni a rendkívül bonyolult francia nyugdíjrendszert, de a terveit sokan egyszerű megszorításként és nyugdíjkorhatár-emelésként értékelik. 

Rovatok