Index Vakbarát Hírportál

Már biztos: az MVM-hez kerül a Mátrai Erőmű

2019. december 23., hétfő 10:42 | aznap frissítve

Nemrég számoltunk be róla, hogy megveszi az állam megveszi a Mészáros Lőrinc-féle Opus Global Nyrt.-től a Mátrai Erőművet. Bár már november elején voltak arról pletykák, hogy az MVM lesz az új tulajdonos, a felvásárlás bejelentésénél Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nem említette név szerint az állami céget. Azonban, most a Opus Global sajtóközleményt adott ki az adás-vételről, amelyből egyértelműen kiderül:

az mvm fogja megvenni az erőművet. 

"Adásvételi megállapodást írt alá az Opus Global Nyrt. és a STATUS Energy Magántőkealap kezelője az OPUS GLOBAL Befektetési Alapkezelő Zrt. a Mátrai Erőmű Zrt. 72,66%-os tulajdonrésze eladásáról az MVM Magyar Villamos Művek Zrt.-vel (MVM). A tranzakció 2020. első negyedévében történő zárásához hazai- és Európai Uniós hatósági engedélyek szükségesek" – olvasható az Opus közleményében. Eddig az erőmű 26 százalékos hányada volt az MVM tulajdonában.

A Mátrai Erőmű fedezi a hazai energiaszükséglet 17 százalékát, így a paksi után ez az ország második legnagyobb alaperőműve – ráadásul több térség energiaellátását a korszerűtlen villamoshálózat miatt csak innen lehet biztosítani.

A Mátrai Erőművet 2018 márciusában  vette meg  a cseh EPH-val közösen Mészáros Lőrinc cége, az Opus Global Nyrt – pár nappal később pedig az Opus  ki is vásárolta  a cseh céget az erőműből. Irányítási gondok miatt viszont az utóbbi hetekben egy sor hír jelent meg a Mátrai Erőmű környéki gázszivárgásokról, híreinket a témában  itt érheti el.

Az Opus Global a megújulókra, az energiakereskedelemre és az elosztásra összpontosít a jövőben. A cég nagy beruházások előtt áll: energiakereskedő társaság fejlesztésén vagy vásárlásán dolgozik, a régióban pedig elsősorban Romániában, Bulgáriában, Szerbiában, Horvátországban, esetleg Szlovákiában terjeszkedne - mondta a Világgazdaságnak Gál Miklós, az Opus Global Nyrt. vezérigazgatója, miután a társaság bejelentette, hogy eladta az általa, valamint a STATUS Energy Magántőkealap által közvetetten tulajdonolt Mátrai Erőmű Zrt. közel 73 százalékát az MVM Zrt.-nek.

"A termelés oldalán a megújulókra fókuszálunk. Az energiaszektor nagyon finanszírozásigényes, és erősen szabályozott. Viszont éppen a szabályozottsága biztosíthat stabil lábat egy olyan tőzsdei befektetési holdingnak, mint az Opus Global, hiszen a profit is egzakt módon számíthatóbb ez által" - nyilatkozta Gál.

(Borítókép: Bődey János/Index)

Rovatok