Index Vakbarát Hírportál

Lelép az Uber igazgatótanácsából a cég botrányhős alapítója

2019. december 25., szerda 08:58

Az Uber keddi bejelentésének értelmében távozik a cég igazgatótanácsából az alapító és korábbi vezérigazgató Travis Kalanick, aki saját bevallása szerint a jövőben új projektjeire, valamint filantróp tevékenységére fókuszál majd – írja az Engadget.

Korábban is voltak már arra utaló jelek, hogy Kalanick kész arra, hogy teljesen kiszálljon az Uberből. Egyebek mellett például az, hogy úgy szórta a tulajdonában lévő részévnyeket, mint a cukrot, és közben szépen milliárdos is lett

Kalanick 2010 és 2017 között volt az Uber vezérigazgatója, ez alatt pedig számos botrányba beleszaladt: az iszonyú vállalati kultúráról kiszivárgó jelek, az ipari kémkedés komoly vádja, illetve egyéb ügyek mellett elsősorban a számtalan szexuális zaklatásos ügy tette be az ajtót a cég és az alapító hírnevének. Kalanick helyére az Expedia korábbi vezetője, a céget jelenleg is irányító Dara Khosroshahi érkezett.

A tavalyi évet így is tetemes veszteséggel zárta a cég, ami ugyan nem volt akkora bukás, mint egy évvel korábban, ám jól mutatja, hogy az Uber még mindig nyögi az alapító tevékenységének következményeit. A cég éppen decemberben állított fel például egy 4,4 millió dolláros alapot, amiből a szexuális zaklatás áldozatává vált korábbi és jelenlegi alkalmazottakat kárpótolnák, és a sofőrök kifizetetlen bére is régóta húzódó probléma.

Rovatok