Index Vakbarát Hírportál

A Google megígérte: jófiú lesz

2020. január 2., csütörtök 10:48

A jövőben nem használja ki az úgynevezett „dupla ír" és „holland szendvics" adózási kiskapukat a Google, legalábbis ezt jelentette be a techóriás anyavállalata, az Alphabet.

Korábban mi is megírtuk, hogy az Alphabet kétféle trükköt használ az adóelkerülésre. A módszerek lényege, hogy a cég egy írországi leányvállalatától egy alkalmazottak nélküli holland társasághoz viszi át a bevételét, majd egy bermudai postafiókcéghez továbbítja, ami szintén Írországban van bejegyezve. (Bermuda azért fontos, mert ott nincs nyereségadó.)

Guardian cikke szerint most az Alphabet hivatalosan bejelentette, hogy nem alkalmazzák többé ezeket a módszereket. Persze nem feltétlenül önként és dalolva teszik mindezt, hiszen a bejelentés összhangban van az OECD nemzetközi adóelkerülés korlátozására vonatkozó törekvéseivel, valamint az USA-ban és Írországban életbe lépett legutóbbi adószabályokkal.

Nem a Google az egyetlen amerikai multicég, ami ezt csinálta, például az Apple, a Google, a Cisco, a Pfizer, a Merck, a Coca-Cola és a Facebook is hasonló módszereket alkalmazott. Így az amerikai cégek 2017-ig becslések szerint összesen 1000 milliárd dollárt halmoztak fel külföldön. (A Facebook már korábban bejelentette, hogy leáll a trükközésessel.)

A társaságok azért alakították ki ezeket a stratégiákat, mert el akarták kerülni a 35% -os amerikai társasági adót, amelyet egyébként Donald Trump kormánya jelentősen csökkentett. A 2017 decemberében indított adóreform versenyképesebbé tette az Egyesült Államokat, a társasági adót 35-ről 21- százalékra csökkentették, és egyszeri lehetőségként a kormányzat 15,5 százalékos adót kínált a külföldön szerzett nyereség után. 

Írország pedig 2014-ben engedett a nemzetközi nyomásnak, és döntött arról, hogy 2020 végéig megszünteti ezt a gyakorlatát, amely egyébként nemcsak a technológiai cégek számára, hanem a gyógyszergyártók számára is vonzó volt.

A Google anyavállalatának, az Alphabetnek ezen módszer segítségével az utóbbi több mint egy évtizedben sikerült egyszámjegyűre csökkentenie az Egyesült Államokon kívüli bevételei után fizetendő adó mértékét, ez nagyjából a negyede az egyébként Európában érvényes adókulcsoknak.

Rovatok