Index Vakbarát Hírportál

Leáll a győri Audi-gyár

2020. március 17., kedd 13:05 | aznap frissítve

Az Audi a Totalcar kérdésére megerősítette, hogy az ingolstadti, brüsszeli és mexikói üzemei mellett a győri Audi-gyár is felfüggeszti a termelést hétfőn, az újranyitásról és a dolgozók kompenzációjáról később adnak ki közleményt. A Volkswagen-csoport, amely alá az Audi is tartozik egyébként, bejelentette, hogy ideiglenesen egész Európában felfüggeszti a termelést. 

A leállás bejelentése nem volt váratlan, hiszen a járvány mind a munkaerő, mind a beszállítók szintjén komoly fennakadásokat okoz, ráadásul a sok embert egy légtérben foglalkoztató összeszerelő üzemek komoly fertőzési kockázattal járnak. A Suzuki esztergomi üzemében is jelentős átszervezés folyik

Kérdéses, hogy mi lesz a többi nagy magyarországi autó-összeszerelő üzemmel, 

a szentgotthárdi Opel-motorgyárral, amely szintén leáll egy időre,

valamint a Mercedes kecskeméti üzemével, ahonnan egyelőre még nincsenek hírek.  A magyar autóiparból már a járvány előtt is lehetett hallani aggasztó híreket, több, jellemzően átszervezéseknek elkeresztelt létszámleépítést hajtottak végre a közelmúltban.

Tavaly leállították a Mercedes kecskeméti gyárának bővítését, majd idén Szijjártó Péter bejelentette, hogy mégis 50 milliárd forintból fogják fejleszteni az üzemet. A járvány miatt egyelőre nem tudni, hogy ennek mi lesz a sorsa. 

A Ford is leáll Európában

„A koronavírus egyre erőteljesebb terjedése miatt a Ford Motor Company ideiglenesen felfüggeszti a jármű- és motorgyártást a kontinentális európai üzemeiben. Ez az intézkedés március 19-én, csütörtökön lép érvénybe, és a felfüggesztés várhatóan több hétig tart majd” – áll a cég közleményében.

A rendkívüli intézkedés két németországi gyárat (Köln és Saarloui), illetve egy romániai üzemet (Krajova) érint, ezeken a helyeken március 19-től, csütörtöktől áll le ideiglenesen a termelés. A cég spanyolországi, valenciai összeszerelő üzeme és motorgyára már március 16-tól, hétfőtől ideiglenesen felfüggesztette a termelést, miután három dolgozónál is koronavírus-fertőzést állapítottak meg. Az üzemekben csupán a legfontosabb munkákat – például a karbantartást és a biztonsági felügyeletet – végzik el.

(Borítókép: A győri Audi Hungária Zrt. épülete. Fotó: Huszti István/Index)

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik, és vannak, akik az Indexet olvassák! Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!

Rovatok