Index Vakbarát Hírportál

Kína 2020-as növekedése 2,6 százalékra csökkenhet

2020. március 23., hétfő 12:28

Az egyik legnagyobb kínai befektetéési intézet közzétette a koronavírus hatásaival frissített prognóziást. A számok elég hervasztóak.

A méretes, 4000 befektetési bankárt foglalkoztató China International Capital Corporation (CICC) közzétette legfrissebb elemzését arról, hogy miként tépázhatja meg a kínai gazdaságot a koronavírus.

A tanulmány szerint a 2020-as GDP 2,6 százalékkal növekedhet, ami a korábbi 6,1 százalékos előrejelzéshez képest 350 pontos csökkenés.

Az írás szerint 2020 utolsó két negyedéve már érdemi visszaépülést hozhat, de így is 18 évvel alacsonyabb lehet a kínai gazdaság exportteljesítménye. Bár a koronavírus Kínából indult ki, és a gazdaságban is rendkívül erős hatás volt a gyárak kényszerű leállítása, a belső logisztika megállítása, szakemberek szerint a sokkszerű hatósági fellépés miatt Kína viszonylag gyorsan képes lesz újraindítani kapacitásait.

Az elmúlt napokban például Kína már nagyon sok országba volt képes orvosi eszközöket, teszteket, maszkokat, védőruházatot szállítani.

Rovatok