Index Vakbarát Hírportál

Sokkal több kiadó albérlet lett Budapesten a koronavírus-járvány miatt

2020. március 24., kedd 10:03 | aznap frissítve

Ha albérletben lakik, szerencsétlenül járt a járvány miatt kibontakozó válságban, és van saját sztorija arról, hogy sikerült (vagy hogy nem sikerült) megbeszélni a főbérlővel átmenetileg a bérleti díj csökkentését, küldje el nekünk!

Próbált alkudni az albérlet árából?
Küldje el nekünk a történetét!

A budapesti albérletpiacon már érezteti hatását a koronavírus-járvány: az Ingatlan.com elemzése szerint a járvány magyarországi megjelenése – az első fertőzött regisztrálása – óta eltelt két hétben 4 százalékkal, 10 ezer fölé nőtt a kiadó lakások száma a fővárosban. A fővárosban 5,1 százalékkal nőtt a kiadó lakásokat kínáló hirdetések száma, de a belvárosi kerületekben még nagyobb volt a növekedés, a VI. és VII. kerületben például 8, illetve 10 százalékkal nőtt a kínálat két hét alatt.

Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a kínálatban elsősorban a korábban lakáshotelként működő, azaz rövid távra – jellemzően külföldi – turistáknak kiadó lakások jelentek meg, a lakásokat Airbnb-n és hasonló platformokon kiadó tulajok ugyanis úgy látják, hogy a járvány miatt várhatóan jóval kevesebben érkeznek majd külföldről. Ilyen lakáshotelekből pedig még van tartalék, a fővárosban még most is több mint 10 ezer, jellemzően jó állapotú lakás szerepel szálláshelyként a rövid távra kiadó lakáshotelek piacán, amelyeknek egy részét eladhatják, illetve hosszabb távon kínálhatják bérbeadásra a tulajdonosaik. A hirtelen jött kínálatbővülés az árakon is látszik,

az V., VI., VII. és VIII. kerületben az átlag albérletárak két hét alatt 1-4 százalékkal csökkentek.

Az V. kerületben 220 ezer forintra mérséklődött a bérleti díj, a VII. kerületben pedig 150 ezer forintra. A főváros egészében a bérleti díjak ugyanakkor még nem változtak: továbbra is 165 ezer forint a havi átlag. Balogh szerint még látványosabban mutatja a járvány árakra gyakorolt hatását, hogy jelentősen megnőtt a havi 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások száma Budapesten.

Az Ingatlan.com elemzése alapján a többi nagyvárosban – köztük az egyetemvárosok piacán – nem láthatóak a budapestihez hasonló kiugró változások. A kínálat alig 1 százalékkal bővült a megyeszékhelyeken, és az árakban sem figyelhető meg komoly változás az elmúlt két hétben. Ez Balogh szerint elsősorban azzal is magyarázható, hogy a nagyvárosokban a lakáshotelek száma jóval kevesebb volt, mint a fővárosban.

A lakáshitelesek a hitelezési moratóriummal komoly segítséget kaptak az államtól a lakhatási költségeik csökkentésére, ez ugyanakkor nem mondható el a bérelt lakásban lakókról:

velük kapcsolatban az a Pénzügyminisztérium álláspontja, egyelőre megvárnák, hogyan alakul a piac. Ahogy az a Ingatlan.com elemzéséből is látszik, az Airbnb visszaesésével, sok lakás felszabadulásával könnyen elképzelhető, hogy az árcsökkenés magától végbemegy a lakásbérleti piacon. Az viszont nem mindegy, milyen időtávon, aki most nem tudja kifizetni a bérleti díját, azt nem vigasztalja, hogy talán júniusra mérséklődnek az árak (a Város Mindenkié csoport petíciót is indított az ilyen családok célzott állami megsegítéséért).

Rovatok