Index Vakbarát Hírportál

Elfogadták Washingtonban a 2000 milliárd dolláros élénkítő csomagot

2020. március 27., péntek 19:16 | aznap frissítve

A szenátus után a képviselőházban is megszavazták az Egyesült Államok történetének legnagyobb gazdasági élénkítő csomagját, amellyel a koronavírus-járvány gazdasági hatásait igyekeznek tompítani az amerikai törvényhozók – írja a BBC. A 2000 milliárd dolláros csomagot Trump elnök már alá is írta

A csomag lehetővé teszi, hogy a szövetségi kormányzat pénzt utaljon a járvány miatt megélhetésüket elveszítő amerikai állampolgároknak. A program részeként minden, évi 75 ezer dollárnál alacsonyabb jövedelmű egyedülálló személy 1200, és minden kevesebb mint 150 ezres jövedelmű házaspár 2400 dollárt kap az államtól. A magasabb jövedelműek kevesebb pénzt kapnak, évi 99 ezer dollárt vagy többet kereső egyedülálló állampolgárok és 198 ezres vagy magasabb összjövedelmű, gyermektelen házaspárok nem kapnak támogatást. Emellett a csomag tartalmaz 250 milliárd dollárt munkanélküli segélyek kiterjesztésére, 500 milliárdos hitelkeretet a leginkább érintett gazdasági szektorok és 350 milliárd hitelt a kisvállalkozások támogatására, és 100 milliárd dollár támogatást a gazdasági nehézségekkel küzdő kórházaknak.

Az élénkítő csomag jóval drágább, mint a 2008-as Lehman-csőd utáni gazdasági mentőcsomag. Akkor 700 milliárd dollárt költött az Egyesült Államok kormánya a válságkezelésre. Az élénkítő csomagról komoly viták voltak a szenátusban, a republikánusok által benyújtott eredeti tervezetről ugyanis a demokrata kisebbség úgy gondolta, hogy az aránytalanul több segítséget nyújt a vállalatoknak, mint a bajba jutott állampolgároknak. Végül hosszas tárgyalások után a hét közepére állt össze a csomag, amelyet az amerikai kongresszus mindkét háza megszavazott.

Az Egyesült Államokban eddig 93 329 koronavírusos beteget regisztráltak, pénteken 7 894-el nőtt az új esetek száma. Ezzel az Egyesült Államokban van a legtöbb regisztrált beteg. A járványban eddig 1384 fő vesztette életét az országban, pénteken a halálos áldozatok száma 89-cel emelkedett. 

A járvány az amerikai gazdaságot is nagyon súlyosan érinti, szerdán 3,3 millióra emelkedett a regisztrált munkanélküliek száma, soha nem voltak még ilyen sokan az állást keresők. 

Rovatok