Index Vakbarát Hírportál

Rekordméretű gazdasági visszaesésre számít a német kormány

2020. április 29., szerda 17:47

Minden eddiginél nagyobb mértékben csökken idén Németország GDP-je, írja az MTI a német kormány szerdán bemutatott előrejelzésére hivatkozva.

Úgy számolnak, hogy 2020-ban 6,3 százalékkal csökkenhet a GDP. 

A mélypont a második negyedévben lehet, a német gazdaság teljesítménye az április-júniusi időszakban 11 százalékkal maradhat el az egy évvel korábbitól. A harmadik negyedévtől aztán 2021 utolsó negyedévéig mérsékelt ütemű, de folyamatos növekedést várnak.  Úgy számolnak, hogy jövőre már akár 5,2 százalékkal növekedhet a GDP, és a gazdaság 2022 elejére érheti el a koronavírus-világjárvány előtti szintet.

KIEMELIK, MINDENNEK AZ A FELTÉTELE, HOGY FOKOZATOSAN LAZÍTSÁK A JÁRVÁNY MIATT ELRENDELT KORLÁTOZÁSOKAT, ÉS MEGAKADÁLYOZZÁK A FERTŐZÖTTEK SZÁMÁNAK ÚJABB MEREDEK ÉS ELLENŐRIZETLEN NÖVEKEDÉST.

A kormány egy négy szakaszból álló akciótervvel állt elő:

  1. Az első szakaszban kiterjesztik a rövidített munkaidő intézményét, a kieső bérek egy részét pedig állami támogatásokkal pótolják. Ezen felül több mint ezermilliárd eurós keretösszegű vállalati támogatási és hitelezési programokot indítanak.
  2. A második szakaszban azokra az ágazatokra összpontosítanak, amelyek a legkésőbb térhetnek vissza a normál üzemmódhoz. Ilyen például a vendéglátás és az idegenforgalom. 
  3. A harmadik szakaszban egy konjunktúraprogrammal igyekeznek majd támogatni a gazdaságot.
  4. A negyedik szakasz alapja pedig egy "fitneszprogam", amely nemcsak beruházásokkal, hanem szerkezeti és szabályozási átalakításokkal is erősíti  a német gazdaságot.

Peter Altmaier gazdasági miniszter arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az orvosi védőfelszerelések és a gyógyszerhatóanyagok területén csökkenteniük kell a függőséget az EU-n kívüli gyártóktól.

A tanulmány szerint sok területen lesz idén visszaesés. Így például

Németország gazdaságélénkítő programjáról itt írtunk korábban részletesebben is.

Rovatok