Index Vakbarát Hírportál

Szakmunkásokra a járvány idején is van kereslet

2020. szeptember 23., szerda 14:44 | három éve frissítve

A cégvezetés, a vendéglátó- és építőipar, a humán erőforrás és a marketing érezte meg leginkább a koronavírus hatásait az álláslehetőségek tekintetében – írja közleményében a Cvonline.hu, amely szerint a gyártás és termelés, a kereskedelem, valamint a műszaki és IT terület „menti meg” a munkaerőpiacot.

Az álláskereső portál szerint a világjárvány hatására a munkaerőpiac is teljesen átalakult március óta. A legtöbb iparágban visszaesés történt, de jó hír, hogy vannak olyan területek, ahol továbbra is erős a toborzás. A portál kutatásából kiderült, hogy az elmúlt fél évben

A turizmus és a vendéglátás jelentősen megérezte a koronavírus hatásait, hiszen – a nyári hónapok ellenére is – az idegenforgalom és vendéglátóipar csupán az állások 2 százalékát fedte le a vizsgált időszakban. Hasonlóan alacsony, mindössze 2 százalékos toborzási arányt hozott a HR, a marketing/reklám/média/PR, az oktatás/képzés, valamint az ügyfélszolgálatok és szolgáltatások területe is.

Szakmunkásra továbbra is szükség van

A szakmunka, a fizikai munka és a segédmunka területén nem volt jelentős differencia a koronavírus megjelenése óta: jelenleg csupán 10 százalékkal kevesebb az állás ezen a területen, mint márciusban. A telekommunikáció, valamint az energetika területén is némileg alacsonyabb volt a visszaesés, hiszen „csupán” harmadával csökkent az állások száma a vizsgált időszakban, az ügyfélszolgálatok és szolgáltatások, valamint az adminisztráció és asszisztencia területén pedig 50 százalékos volt a csökkenés. A portál közleménye megjegyzi azt is, hogy ezekben a kategóriákban is 40-50 százalékkal volt kevesebb az álláslehetőség márciustól augusztusig, mint 2019 hasonló időszakában.

Vannak azonban olyan területek, ahol ennél jobban érződött a járvány okozta visszaesés:

a cégvezetés és menedzsment területén már áprilisban 70 százalékkal kevesebb álláslehetőség jelent meg, mint egy hónappal korábban, augusztusban pedig már 93 százalékos volt a zuhanás az év harmadik hónapjához képest.

Hasonlóan meredek leállást hozott az építés és ingatlan területe, a HR, valamint a marketing és reklám is: mindegyik iparágban márciusról áprilisra legalább 60 százalékkal estek vissza az álláshirdetések.

Eddig az IT a járvány „nyertese”

Vannak azonban jó hírek is: néhány területen több állásajánlat jelent meg 2020 márciusa és augusztusa között, mint 2019 ugyanezen időszakában. A felmérésből kiderül, hogy

volt a növekedés tavalyhoz képest.

Itt érdemes keresni

A szakmunka és a fizikai munka területén jegyzik a legtöbb álláskeresőt a koronavírus-járvány kitörése óta, az összes álláskereső 17 százalékát teszik ki. Azt követi az asszisztencia és adminisztráció 11 százalékkal, az értékesítési és kereskedelmi pozíciókban a munkát keresők 9 százaléka szeretett volna elhelyezkedni – írja a HRportal a Cvonline gyűjtése alapján.

Érdemes az értékesítés és kereskedelem területén munkát keresni, mert az álláskereső számára egyáltalán nem mindegy, hogy egy-egy meghirdetett pozícióra rajta kívül hány ember pályázik még. Minél többen jelentkeznek ugyanis egy állásajánlatra, az annál jobb hír a toborzó cégeknek, de nehezíti az álláskeresők helyzetét

– jegyzi meg a szakmai oldal.

A regionális eloszlást tekintve a munkaerőpiac továbbra is főváros központú. Az álláskeresők 38 százaléka Budapesten szeretne dolgozni, a koronavírus idején meghirdetett állások legtöbbje (15 százalék) pedig szintén a fővárosban volt.

Rovatok