Index Vakbarát Hírportál

Jön az új magyar gigabank

2020. október 30., péntek 18:03

Hamarosan megkezdi működését a Magyar Bankholding Zrt. – közölték a bankfúzió érintett pénzintézetei, a Takarék Csoport, az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Csoport. A pénzintézetek befektetési és szindikátusi szerződést írtak alá, valamint döntöttek arról, hogy apportálják banki részesedésüket a közös holdingtársaságba. Ezzel a lépéssel az engedélyezési eljárást követően Magyarország második legnagyobb bankcsoportja jön létre, amelynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot.

Az új bankcsoportban a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. révén 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek az apport teljesülésekor. A közlemény szerint

a pénzügyi holdingtársaságba kerülő három, egymást számos területen (ügyfélbázis, termék és szolgáltatásportfólió, működési struktúra és hálózat) jól kiegészítő bankcsoport közös tevékenységének megkezdésével a magyar bankszektor meghatározó, egyik legerősebb és legfejlődőképesebb, hazai tulajdonban álló szereplője jön létre, amely stabilitást és kiszámítható likviditást teremt a magyar gazdaság számára, elősegítve a GDP növekedését.

A tranzakcióba bevont nemzetközi stratégiai tanácsadó társaság elemzése alapján az ügylet évi több tízmilliárd forint szinergiát generálhat, ami jelentősen erősítheti a bankcsoport versenyképességét, növekedési kilátásait, profittermelő képességét és stabilitását.

Az új bankcsoport stabil hátteret adhat a jövőbeli külföldi terjeszkedésekhez is, amivel az ország GNI mutatója (gross national income, bruttó nemzeti jövedelem) is javítható. A Magyar Bankholding Zrt. 2021 során dolgozza ki a három bank részletes fúziós ütemtervét, annak mérföldköveit és a részletes üzleti stratégiát. Ezt a munkát nemzetközi tanácsadó cégek közreműködésével a három bank szakemberei végzik, őket belső pályázaton választják ki.

Rovatok