Index Vakbarát Hírportál

Magyarország ma stressztűrőbb és stabilabb állapotban van, mint 2008-ban volt

2020. november 6., péntek 12:03 | aznap frissítve

Vizsgálja annak lehetőségét az OTP, hogy új piacokra lépjen be. Nem gondolja, hogy Magyarország második legnagyobb bankcsoportjának létrejötte nagy változásokat hozna. 2008 kemény volt, de most sokkal jobb a helyzet, a magyar bankrendszer stabil, ami nemzetgazdasági szempontból sem utolsó – válaszolta az Index kérdésére az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a bank pénteki online sajtótájékoztatóján. Bencsik László jó megoldásnak tartja a hitelmoratóriumot, és 2021 második negyedévére várja a gazdaság regenerálódását.

Az OTP a harmadik negyedévet 113,573 milliárd forint konszolidált adózás utáni eredménnyel zárta, így az idei első kilenc hónap nyeresége csoportszinten 188,171 milliárd forintra nőtt – közölte a bank a BÉT honlapján péntek hajnalban.

Az OTP a stratégiájának megfelelően halad előre, prioritást élveznek azok az országok, ahol jelen vannak, és ahol az akvizíció alapvetően a piaci részesedést növelni tudja, költségszinergiát jelent. Ezen túlmenően vizsgálják azokat a lehetőségeket, hogy be tudnak-e lépni új piacokra: folyamatban van mindkét vonal, konkrét lehetőségekről azonban nem kívánnak beszélni – erősítette meg az Indexnek a pénzintézet stratégiai céljait Bencsik László vezérigazgató-helyettes. Mint ismert, Csányi Sándor, a pénzintézet vezére a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy

az OTP még legalább egy nagy akvizíciós terven dolgozik,

Közép és Kelet-Európa keleti szomszédságában működő bankban növelné befolyását, és olyan bankok is szóba jöhetnek, amelyekhez a profitjuk eddig nem volt megfelelő.

Nem várnak lényegi változást

Októberben befektetési és szindikátusi szerződést írt alá a Takarék Csoportot irányító MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt., az MKB Bank Nyrt. és a Budapest Bank Zrt. meghatározó tulajdonosai, hogy a közös holdingtársaságba, a Magyar Bankholding Zrt.-be apportálják banki részesedésüket. A vezérigazgató-helyettest megkérdeztük arról, hogy összességében mit gondol a fúzióról, Magyarország második legnagyobb bankcsoportjának létrejötte milyen átrendeződést jelent. Bencsik azt mondta, hogy ez nem egy új keletű dolog, évtizedek óta szó volt róla, hogy

Magyarországon sok bank működik, és valamiféle konszolidációnak el kellene indulnia.

„Azt gondolom, hogy ez egy teljesen természetes folyamat, hogy konszolidálódik a magyar bankrendszer, ennek egy fontos állomását figyelhetjük meg. Nyilván a következő években ez az összeolvadás azért jelentős feladatot jelent majd az érintetteknek, de ezt követően kialakul egy nagy bank hazánkban. A versenyhelyzet azonban lényegileg nem változik, hiszen új szereplő nem jelenik meg a piacon. Vélhetően, ha megvalósítják az összeolvadást, az egy hatékonyabb, költségtakarékosabb működést eredményez, ez a tulajdonosoknak jelent előnyt” – fejtette ki a vezérigazgató-helyettes.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy szerinte a magyar bankrendszer mennyire érzi meg a pandémiás helyzetet. Korábban az Indexnek adott interjúban a Magyar Bankszövetség főtitkára arról beszélt, hogy a Covid–19 okozta válság nem befolyásolta a likviditást. Bencsik László úgy látja, hogy mind a likviditás, mind a tőke tekintetében nagy erős a hazai bankrendszer, ezáltal nagymértékben tudja segíteni a nemzetgazdaságot a tekintetben, hogy ezt a nehéz helyzetet minél gyorsabban áthidaljuk.

Akármelyik mutatót, dimenziót nézzük, sokkal-sokkal jobb a helyzet, mint 2008-ban volt. Ez egyébként nemcsak a bankrendszerre, de az ország egészére igaz, sokkal stressztűrőbb és stabilabb állapotban van ma Magyarország. Bizakodóak lehetünk

– mondta portálunknak.

Kitért a forint árfolyamára is, ami szerinte a jelenlegi árfolyamszinten alakul majd. „De ezt nehéz megjósolni előre.”

Jó megoldás a moratórium

A hitelmoratórium tekintetében összességében 42 százalékos a részvétel a bruttó hitelállomány arányában a lakossági termékek esetében ez 53 százalék, a vállalati esetén pedig 29 százalék. „A moratórium jó megoldás a vírushelyzetben, amikor alapvetően külső hatás eredményeként esik vissza a gazdasági teljesítmény, és azt várjuk, hogy ha ez a szituáció megoldódik, a gazdasági teljesítmény is visszaugrik arra a szintre, ami a vírustól függetlenül jellemző. Nem arról van szó, hogy gazdasági problémákból fakad a probléma, állt volna elő egy recessziós szituáció. Azt látjuk, hogy ahogy a vírushelyzet kevésbé jelentős, mint a harmadik negyedévben is, a gazdasági teljesítmény hirtelen megugrik. 2021-ben nagyjából a második negyedév végére a helyzet kontroll alá kerül, széles körben elérhetővé vállnak a vakcinák, amikor lejár a moratórium, visszaáll a normális gazdasági működés, az ügyfelek gond nélkül tudják fizetni hiteleiket” – mondta Bencsik László kérdésünkre az OTP sajtótájékoztatóján.

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)

Rovatok