Öt százalékra csökken a kiszállított ételek áfája az eddigi 27 százalékról az éttermek zárvatartásának átmeneti időszakára – közölte Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója egy Facebook-bejegyzésben közzétett podcastadásban pénteken.
A vezérigazgató kifejtette, hogy
erre az intézkedésre annak érdekében van szükség, hogy a vendéglátóhelyek üzemeltetőinek, tulajdonosainak kárát mérsékelni lehessen, s ezáltal ki tudják fizetni a béreket és fenn tudjanak maradni.
Hozzátette ugyanakkor, hogy az adómérték csökkentését a kiszállításra nem lehet alkalmazni, ezért a számlát meg kell osztani. Így
a szállítás díja továbbra is 27 százalékos áfával terhelt tétel.
Az elviteles étel áfájának csökkentéséről Orbán Viktor is beszámolt reggel a Kossuth Rádióban.
(Borítókép: Ebédet szednek elviteles dobozokba egy pécsi bisztró konyháján 2020. március 28-án. Fotó: Sóki Tamás / MTI)