Index Vakbarát Hírportál

Elkelt a Huawei Honor-üzletága

2020. november 17., kedd 07:54

Eladta a Honor okostelefon-üzletágát a Huawei kínai óriáscég azzal a céllal, hogy kivonja azt a rá vonatkozó amerikai szankciók hatálya alól, és biztosítsa a márka túlélését – idézte a vállalat közleményét az MTI. Korábbi sajtóhírek szerint mintegy 170 milliárd forintnyi jüanért próbált vevőt találni az olcsó mobilos üzletágára a kínai távközlési vállalat. 

A Honort a Shenzhen Zhixin New Information Technology nevű vállalat konzorciuma vásárolta meg,

amely a Huawei székhelyének otthont adó Sencsen város kormányzatának tulajdonában áll.

Az adásvétel lezárultát követően a Huawei nem rendelkezik majd az új Honor cég egyetlen részvényével sem, és nem fog részt venni az üzlet további működtetésében, illetve a cég döntéshozásában – hangsúlyozták a közleményben. 

A Huawei fogyasztói ágazatára az elmúlt időszakban rendkívüli nyomás nehezedett

– utalt a cég a kémkedési vádak miatt bevezetett amerikai szankciókra. 

A 2013-ban alapított Honor mára a világ egyik legnagyobb mobiltelefon-márkájává nőtte ki magát, évente mintegy 70 millió készüléket értékesít. A Honor-üzletág

az elmúlt öt évben több mint 10 milliárd dollárnyi bevételt termelt a Huawei számára.

Az amerikai kormányzat nemzetbiztonsági okokra hivatkozva léptetett életbe egyre több szankciót a Huaweijel szemben tavaly óta, a kínai céget ugyanis azzal vádolja, hogy hozzásegíti a kínai államot a kémkedéshez.

A Huawei tagadja az amerikai vádakat. A szankciók azonban súlyos csapást jelentettek a vállalat számára, hiszen például a Google szolgáltatásainak használatától elesve a Kínán kívüli vásárlók körében jelentősen csökkent a Huawei okostelefonok népszerűsége.

A vállalat a korlátozások bevezetése óta ugyan azon fáradozik, hogy kiváltsa a készülékei gyártásához használt amerikai termékeket, ám a problémák súlyosságára utal, hogy Richard Yu, a vállalat fogyasztói ágazatának elnöke augusztusban közölte: hamarosan kifogynak az okostelefonok gyártásához használt csipekből.

A Huawei szerint az eladás segíteni fog a Honor viszonteladóinak és beszállítóinak abban, hogy „túljussanak ezen a nehéz időszakon”.

Rovatok