Index Vakbarát Hírportál

Tudatosan tervezik pénzügyeiket az Index olvasói

2020. december 11., péntek 16:03

A megkérdezettek majdnem kétharmada több mint egy évre tervezi a pénzügyeit – derült ki az Index mini felméréséből. Öt kérdést tettünk fel olvasóinknak a megtakarítási szokásaikkal kapcsolatban. Átlagosan közel 2050 válasz érkezett az egyes kérdésekre, ezekből az is kiderült, hogy

az Index-olvasók tudatosabbak és nagyobb arányban rendelkeznek megtakarítással, mint a magyar átlag.

A válaszadók majdnem ötöde maximum egy hónapra lát előre

A nem reprezentatív felmérésünkben részt vevő olvasóink meglehetősen tudatosan tervezik pénzügyeiket: 61 százalékuk több mint egy évre tervez előre. A válaszadók közel tizede viszont csak a következő fizetéséig lát, és sokan vannak, akik máról holnapra élnek (8 százalék) – ez a két csoport durván minden ötödik olvasónkat fedi, ami azért jelentős, ha a pénzügyi tudatosságot vizsgáljuk. Tíz-tíz százaléknyian mondták azt, hogy fél, illetve egy évre terveznek előre.

Majdnem minden negyedik olvasónk állampapírban tartja a megtakarításait, míg részvénybe, kötvénybe, illetve aranyba közel minden ötödik válaszadó tette a pénzét. Szintén közel minden ötödik válaszadó a párnacihában, azaz a készpénzben bízik. Az ingatlant a megkérdezettek 13, míg a lekötött betétet 8 százalékuk jelölte meg. Olvasóink több mint tizedének (11 százalék) pedig semmilyen megtakarítása nincs.

A megtakarításaikról a válaszadók kétharmada egymaga dönt, minden ötödik olvasónk pedig a családjával is megbeszéli, hogy mibe fektessenek be. Banki tanácsadótól, brókertől a válaszadók mindössze 8 százaléka kér segítséget, míg a szakértő ismerőseikben még ennyire sem bíznak: mindössze 4 százalékot kapott ez a csoport.

Népszerű a nyereményjáték

Nyereményjátékokban a megkérdezettek majdnem fele részt szokott venni, évi egy-két alkalommal a válaszadók 18 százaléka, míg rendszeresen 17 százaléka játszik. A válaszadók 13 százaléka mondta azt, ha kiugró a nyeremény, akkor ő is bekapcsolódik a nyereményjátékba. Összességében a válaszadók egyik fele nem, míg a másik fele szokott részt venni nyereményjátékokban.

Gépkocsinyeremény-betétkönyve olvasóink több mint negyedének most is van, 16 százalékuk hallott már erről a megtakarítási lehetőségről, de még nem élt vele, 11 százalékuknak volt ilyen, de már visszaváltotta. A válaszolók 8 százaléka mindenképpen kipróbálná egyszer, 36 százalék nem tervezi.

Tehát nagyon lecsupaszítva a válaszokat, 

egy átlagos Index-olvasó legalább egy évre tervez előre, van megtakarítása, amelyről egyedül dönt, elsődlegesen állampapírban, részvényben, kötvényben vagy aranyban, illetve készpénzben tartja a megtakarítását.

Felmérésünk azt is mutatta, hogy a válaszokat kitöltő Index-olvasók tudatosabbak a magyarországi átlagnál. Az OECD idén júniusi összehasonlító elemzése szerint a magyar lakosság kevesebb mint fele tervez előre, és megtakarítása is csak minden második embernek van.

A cikket a Takarékbank támogatta.

Rovatok