Index Vakbarát Hírportál

Összevissza rángatják a bitcoin árfolyamát

2021. január 11., hétfő 17:17

Igencsak ugrált a bitcoin árfolyama hétfőn: reggel 8 óra körül 32 ezer dollár környékén állt, 12 óra előtt pár perccel azonban már 36 ezer felett is járt, cikkünk megjelenésekor pedig 33 ezer dollár körül mozgott az árfolyam.

A bitcoin árfolyama hétfőn képes volt 10 perc alatt akár ezer dollárt is erősödni, ahogy gyengülni is. 

A nyílt forráskódú digitális pénzt 2009 januárjában bocsátotta ki egy ismeretlen, és 2017 áprilisában lódult meg igazán, de akkor még 1000 dollár környékén lehetett kereskedni vele, azonban év végére megközelítette a 20 ezer dollárt. Aztán megindult lefelé a lejtőn: 2018 és 2020 között 3000 és 10000 dollár között ingadozott az árfolyama, majd tavaly márciusban kilőtt: 5000 dollárról indult meg az árfolyam. Decemberben megvolt a 20 ezres lélektani határ, majd múlt héten előbb a 35 ezer dolláros, majd pénteken a 40 ezer dolláros szintet is áttörte a bitcoin.

Mi is az a bitcoin?

A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség bányászható, maximális készlete 21 millió. A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. Átlagosan egy bitcoint 10 percenként találnak meg a bányászok, ez alapján a plafont jelentő 21 millió bitcoin utolsó darabjait 2140-ben találnák meg. Ám a bányászkapacitás jelenlegi növekedési tendenciáját alapul véve az elemzők 2040–2050 közöttre teszik azt a dátumot, amikorra az összes bitcoin 99,9 százaléka ki lesz bányászva.

A Teletrader adatai szerint egyébként a hétfő délutáni 33 ezer dollár körüli árfolyam azt jelenti, hogy

emelkedett a bitcoin árfolyama.

DE MIÉRT ÉPPEN MOST INDULT MEG FELFELÉ A BITCOIN?

Czeglédi Tamás, a Blockchaineum társalapítója az Indexnek decemberben azt mondta, hogy akkor nem is igazán voltak olyan hírek, amik erősíthették volna az árfolyamot. Sokan azt várták, hogy ha beütne egy válság, a bitcoin egyfajta menekülődevizaként működhet majd – erre a felvetésre Czeglédi portálunknak azt mondta, hogy már tavaly február-márciusban azt feltételezték, hogy kilő a bitcoin árfolyama.

Ez mégsem következett be, a bitcoin megint nem úgy viselkedett, ahogy azt sokan várták volna

– fogalmazott a blokkláncszakértő. Számítottak arra, hogy egyszer majd megindul felfelé az árfolyam, de erre az elmúlt években várniuk kellett, pedig maga a technológia kezdett egyre elfogadottabbá válni.

Az árfolyam megindulásának egyik lehetséges oka az intézményi szereplők megjelenése, akik 2020-ban gőzerővel kezdtek bitcoinba fektetni.

Egy 2018-as felmérés szerint 100-ból 30 ember hallott a bitcoinról, 100-ból két embernek pedig van bitcoinja. 2017-ben még a lakossági, kisbefektetői érdeklődés jellemezte ezt a kriptovalutát, 2020-ban viszont már komoly cégek vásárolják a bitcoint

– jelezte az Indexnek a Debreczeni Barnabás, Magyar Bitcoin Egyesület elnökségi tagja. Íme, néhány példa:

Tőzsdén jegyzett cégek összesen tavaly decemberi cikkünk megjelenéséig több mint 953 ezer bitcoint vásároltak meg, míg ma, január 11-én már 1,17 milliónál járnak – a teljes lista itt található.

Rovatok