Index Vakbarát Hírportál

Itt a lista a bértámogatásra jogosult ágazatokról

2021. március 6., szombat 07:31

Miután hétfőtől egészen március 22-ig számos üzletnek és szolgáltatónak kötelező zárvatartást rendelt el a kormány, pénteken egészen késő délutánig találgatta lázasan az ország, kikre vonatkozik ez pontosan. A délután 4 után közzétett, és az újabb szigorítások részletszabályait tartalmazó rendelet azonban nem tartalmazta tételesen, mely ágazatokra vonatkozik az a kormányzati ígéret, hogy a meglévő bértámogatási programot kiterjesztik rá. 

Késő este azért felkerült a kormány honlapjára egy tételes lista mellett ígéret is, hogy a kibővített bértámogatás részleteit tartalmazó kormányrendelet még pénteken megjelenik a Magyar Közlönyben.

Továbbra is alapelvünk az, hogy egyetlen magyar vállalkozást sem hagyhatunk az út szélén

– fogalmaztak, hozzátéve: a cél az, hogy a járvány alatt is megvédjenek minden magyar munkahelyet.

 Az új szabályok értelmében az érintett ágazatok március hónapra vehetik igénybe a bértámogatást.

Az érintett tevékenységet végzőknek márciusban nem kell bérleti díjat fizetniük az állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanok esetében. A már megfizetett bérleti díjakat március 16-ig vissza kell fizetni.

A rendelet részletesen meghatározza azokat a tevékenységi köröket, amelyekre ez a támogatási forma vonatkozik.

A kormányrendelet egy további fontos rendelkezése, hogy a kata szerint adózó vállalkozások és vállalkozók, valamint a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti egyéni vállalkozók is

mentesülnek a kata, illetve a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettsége alól – közölték.

Rovatok