Index Vakbarát Hírportál

Nagyon megugrott a notebookok ára az elmúlt évben

2021. március 24., szerda 16:58

Sokan lecserélnék a notebookjukat, mivel a hordozható számítógépek nagy része ötévesnél is idősebb, ráadásul a felhasználók nem sajnálnák rá a pénzt, igaz, a jelenlegi helyzetben nem is nagyon lehet spórolni ezen.

Az elmúlt egy év a koronavírus-járvány jegyében telt Magyarországon is, alaposan átalakítva az életünket, a szokásainkat. Nincs ez másképp a munkavégzés vagy a tanulás terén sem, főleg ha otthonról kell dolgozni. Emiatt jelentősen felértékelődött a notebookok szerepe, a kereslet megnőtt, miközben a gyártói kapacitások szűkültek, ezért készlethiány alakult ki, aminek következtében emelkedtek az árak is.

Az iPon adatai szerint átlagosan 15–20 százalékkal nőtt a notebookok ára,

de szélsőséges esetek is vannak bőven.

Magyarország azért van különösen nehéz helyzetben, mert a gyártói kapacitás mindenhol csökkent, és az allokált gépek száma ezzel együtt arányosan lett kevesebb. A magyarázat egyszerű: az itthoni speciális igények – mint például az ékezetes billentyűzetkiosztás – olyan pluszfeladat a gyártónak, amire ilyen helyzetben kevésbé hajlandó áldozni

– közölte az Indexszel az iPon, hozzátéve, hogy a probléma forrása a koronavírussal kezdődött, aztán bejött a memóriahiány, a 4G-5G mobilcsipek ellátási problémája, ez pedig begyűrűzött a hálózati csipek (wifi, LAN) gyártásába is, vagyis egyre több komponens akasztja az ellátást.

Az iPon széles körű kutatást végzett 2021 márciusában a notebookokkal kapcsolatban, amelyből kiderül, hogy a több mint 5800 válaszadó nagy része elégedetlen a jelenlegi gépével.

A felmérés szerint a felhasználók 71 százaléka saját, 18 százaléka céges notebookot használ, míg 11 százalék mindkettőt, ám a gépek csaknem fele (49 százalék) ötéves vagy annál is idősebb, míg csak a 10 százaléka fiatalabb egy évnél.

A megkérdezettek 78 százaléka elégedetlen is a notebookjával – elsősorban a sebességgel van probléma –, ám érdekesség, hogy a felmérés résztvevőinek csak a fele cserélné le a mostani gépét, és vásárolna újat.

74 százalékuk 300 ezer forint alatt, 11 százalékuk 400 ezer forint fölött is költene notebookra.

Ugyanakkor nem ez az egyetlen megoldás. Egyrészről a notebookok memóriája bővíthető, modelltől függően akár gyorsabbra cserélhető, másrészről a gép karbantartása is elengedhetetlen, ugyanis egyik nagy ellensége a por és az egyéb szennyeződés, ami akadályozza a megfelelő hűtést. Ez pedig a teljesítmény visszaeséséhez vezethet. Éppen ezért érdemes gyakran kitisztítani.

Viszont érdekes, hogy a megkérdezettek csupán 58 százaléka mondta azt, hogy a notebookja volt már takarítva belülről, miközben csak 20 százalék végzi el rendszeresen a portalanítást.

(Borítókép: Egy Microsoft-bolt  2018. május 2-án . Fotó: Zhang Peng / LightRocket / Getty Images)

Rovatok