Index Vakbarát Hírportál

Magyarország másképp nyit, mint az oltás bajnokai

2021. április 7., szerda 06:01

Magyarországon már 2,5 millió embert beoltottak, ezzel világviszonylatban a 11. helyen állunk, ám egészen másképp nyitunk, mint a többi országban, így az Egyesült Királyságban, Izraelben vagy az Egyesült Államokban.

Magyarországon kiemelkedően jól halad a koronavírus elleni vakcinák beoltása, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy Orbán Viktor kedd este bejelentette: megvan a 2,5 millió beoltott, így hazánkban szerdától elkezdődhet a korlátozások fokozatos feloldása.

A remek hír kapcsán megnéztük, mit is jelent pontosan világviszonylatban az, hogy a lakosság nagyjából 25 százaléka megkapta legalább egyszer a vakcinát, és ezzel elértük a lélektani határt, ahogy azt is megmutatjuk, hogy az oltások terén élen járó országok milyen intézkedésekkel reagálnak vagy reagáltak a javuló helyzetre.

De először lássuk, Magyarország a 25 százalékával hol helyezkedik el az átoltottság világtérképén!

A New York Times adatai alapján az egész világon a 11. helyen állunk ezzel a mutatóval. A listavezető Seychelle-szigetek toronymagasan áll az élen, ott a lakosság 66 százaléka megkapta már legalább az első oltást. A második Bhután (62 százalék), a harmadik Izrael (59 százalék), az Egyesült Királyság pedig a 49 százalékos átoltottságával éppen csak lemarad a dobogóról. Utána következik Chile (37), Bahrain (34), az Egyesült Államok (32), Málta (32), Monaco (30), San Marino (26) és Magyarország. Íme, az előttünk lévő 10 ország:

Mikor jutottak el az országok odáig,
hogy a lakosság 25 százalékát beoltsák?
1. Izrael január 17.
2. Seychelle-szigetek  január 27.
3. Egyesült Királyság február 19.
4. Chile március 12.
5. Bahrain március 22.
6. Egyesült Államok március 23.
7. San Marino március 23.
8. Málta március 24.
9. Bhután március 29.
10. Monaco április 2.

A magyar lakosság 9,4 százaléka ráadásul már mindkét vakcinát megkapta, amellyel szintén a 11. helyen áll. Ezt a rangsort Izrael vezeti 55 százalékos átoltottsággal. Jól jelzi a kiemelkedő teljesítményt, hogy a második helyen álló Seychelle-szigeteken a lakosság 39 százaléka kapta meg eddig mindkét oltást, míg a harmadik Monacóban a 23 százaléka.

Magyarországon tehát már több mint 2,5 millióan megkapták legalább az első oltást, ami egyúttal azt is jelenti, hogy kezdetét veszi a fokozatos nyitás, amelynek menetéről, vagyis az első lazításokról már írtunk. Ez természetesen különbözik a többi ország programjától, így az Egyesült Királyságétól, Izraelétől és az Egyesült Államokétól is.

Angliában már nyitnak a pubok és az éttermek

Angliában április 12-én lépnek be a korlátozások enyhítéséről szóló szabályok második szakaszába, aminek köszönhetően jövő hétfőtől minden üzlet nyitva lehet, így a fodrászok és a szépségszalonok is.

Az éttermek és pubok étellel és alkohollal is kiszolgálhatják a vendégeket kültéren. Az edzőtermek, a fürdők, az állatkertek, a vidámparkok és a könyvtárak is újra kinyithatnak.

Az egy háztartásban élők elmehetnek vakációra Anglián belül. Esküvőt legfeljebb 15, temetést 30 fő jelenlétében tarthatnak meg, míg a gyermekek bármilyen beltéri foglalkozáson részt vehetnek.

Sőt, hamarosan a futballstadionok is egyre több szurkolót fogadhatnak.

A korlátozásokon természetesen Walesben is enyhítenek, ott április 12-től visszatérhetnek a diákok az iskolákba, egyetemekre, az üzletek ismét kinyithatnak, a be- és kiutazás pedig újra megengedett lesz.

Izraelben koncertet is rendeztek

Izrael jóval korábban elkezdte a korlátozások feloldását. A rengeteg oltásnak köszönhetően már február végén újra kinyithattak a boltok, bevásárlóközpontok, piacok, kulturális és sportintézmények, de az iskolákba is visszaköltözött az élet, március első hétvégéjén pedig már a vendéglátóhelyek is kinyithattak.

A fertőzöttségtől függően vonatkoztak a szabályok a különböző területekre, ezek alapján pedig a „zöld”, „sárga” és „narancssárga” területeken zárt térben 20, a szabad ég alatt pedig 50 ember tartózkodhatott együtt a városokban, míg a „vörös” területeken 10 és 20 fős korlátozás volt érvényben, a vendéglátóhelyeken pedig ismét lehetett tartani esküvőket, konferenciákat.

A vendéglátóhelyek teraszain bárki helyet foglalhatott, ám bent csak azok, akiket már beoltottak, vagy akik már átestek a betegségen, és ismét egészségesek. Az izraeliek márciusban szabadtéri koncerteket is szerveztek már azoknak, akik megkapták a vakcinát.

Texasban megunták a maszkviselést

Az Egyesült Államokban egészen más a helyzet, ott államonként változók a szabályok, így például Texasban már március elején bejelentették, hogy a maszkviselés nem kötelező azokban a megyékben, ahol nem magas a koronavírussal ápolt betegek száma, sőt a legtöbb üzlethelyiség ki is nyithatott.

Nem sokkal később az egész országra kiterjesztették, hogy belső tereken nem kötelező a maszk használata azok számára, akiket már beoltottak, valamint enyhítettek a vendéglátóhelyekre vonatkozó korlátozásokon is, Los Angelesben pedig március közepén már két mozit is újra kinyitottak.

(Borítókép: Várakozó emberek a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban kialakított oltópontnál 2021. március 15-én. Fotó: Varga György / MTI)

Rovatok