Index Vakbarát Hírportál

Többévnyi magyar GDP-nyi összeg párolgott el a kriptopiacról néhány óra alatt

2021. május 19., szerda 19:01

Óriásit perecelt szerdán a bitcoin, valamint a többi jelentősebb kriptodeviza, miután Kínából olyan hírek érkeztek, amelyek hatására szerte a világon eladási hullám indult.

Szerdán nap közben sem állt meg a kriptopiac zuhanása: a teljes piaci kapitalizáció a délután folyamán járt 1400 milliárd dollár alatt is, a CoinMarketCap adatai alapján 15 óra után érte el a napi mélypontot, ami körülbelül 1370 milliárd dollár volt.

Egy hete szerda délután még 2400 milliárd dollár felett volt a piaci kapitalizáció, azaz

egyetlen hét alatt közel 1000 milliárd dolláros esést szenvedett el a kriptopiac, ami durván a hatszorosa (!) a 2019-es magyar GDP-nek.

Ha csak a szerdai mélyrepülést nézzük, volt olyan pillanat a napon belül, amikor a kereskedők azt látták, hogy 500 milliárd dolláros a napi mínusz (ez durván háromévnyi magyar GDP-hez mérhető). Azért a kezdeti sokk után némiképp magához tért a piac, és este 7 óra előtt már újra 1700 milliárd dollár felett járt a teljes market cap.

Mi is az a bitcoin?

Mi is az a bitcoin? A bitcoin egy nyílt forráskódú digitális fizetőeszköz, amelyből szigorúan meghatározott mennyiség bányászható. A maximális készlete 21 millió, cikkünk megjelenéséig 2,28 millió kibányászható bitcoin maradt. A bitcoin nem áll egyetlen jegybank ellenőrzése alatt sem, a decentralizált szoftverrendszer nem manipulálható, a felhasználók között gyakorlatilag díjtalan, azonnali pénzmozgást garantál. Átlagosan egy bitcoint tízpercenként találnak meg a bányászok, ez alapján a plafont jelentő 21 millió bitcoin utolsó darabjait 2140-ben találnák meg. Ám a bányászkapacitás jelenlegi növekedési tendenciáját alapul véve az elemzők 2040–2050 közöttre teszik azt a dátumot, amikorra az összes bitcoin 99,9 százaléka ki lesz bányászva.

Szerda reggel még arról írtunk, hogy a bitcoin árfolyama több mint tízszázalékos eséssel becsúszott negyvenezer dollár alá – ez a zuhanás nap közben folytatódott, a Teletrader adatai szerint napi minimuma 30 066 dollár volt, azaz április közepén elért árfolyamcsúcsához képest (63 564 dollár) értékének több mint felét elveszítette.

Kora este úgy fest, megállt a zuhanás, és vissza tudott kapaszkodni az árfolyam: fél 7 után 39 000 dollár környékén mozgott a bitcoin árfolyama – ez azt jelenti, hogy egy hét alatt értékének majdnem a negyedét elveszítette.

Szintén óriási zuhanásban van az ethereum is: a második legnagyobb kriptodeviza 2800 dolláron állt fél 7 után, ami azt jelenti, hogy egyetlen nap alatt több mint 17 százalékot esett az árfolyama, míg a legutóbbi hét napban több mint 31 százalékot.

A harmadik legnagyobb kriptopénz, a binance coin még ennél is nagyobb veszteséget szenvedett el: a BNB árfolyam 390 dollár környékén mozog, ami több mint 24 százalékos esés a tegnapi árfolyamhoz képest – egy hét alatt pedig majdnem 40 százalékos a mínusz.

De miért szakadt be minden?

Az általános piaci hangulatra nem volt jó hatással, amikor Elon Musk egy hete bejelentette, hogy nem fogják elfogadni az autóik (Tesla) vásárlásakor a bitcoint, mivel az túlságosan sok energiát fogyaszt, és környezetszennyező. A Portfólió cikkében kiemeli, hogy

az atomot viszont Kínában dobták le: az országban ugyanis megtiltják a pénzügyi intézményeknek, hogy kriptovalutákkal kapcsolatos szolgáltatásokat nyújtsanak, a befektetőket pedig figyelmeztették a kriptoeszközökben való kereskedés veszélyeire.

Ez utóbbi hatására világszerte eladási hullám indult el a kriptoeszközökben, néhány óra alatt több száz milliárd dollárral csökkent a teljes kriptopiac.

Rovatok