Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter és Novák Katalin feladata lehet az újraindítás

2021. június 8., kedd 18:07

Az Index értesülései szerint Szijjártó Péter és Novák Katalin lesz az a „két megfelelő vezető”, akik a gazdaság-újraindítási operatív törzset vezethetik majd.

Hamarosan lesz egy gazdaság-újraindítási operatív törzs is – jelentette be még április végén Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban. Május 14-én pedig szintén a rádióban közölte, hogy egy hét múlva feláll az újraindítási operatív törzs, amely

a gazdaság és a gazdaságon túli élet újraindításával is foglalkozik majd, két megfelelő vezetővel.

Nos, úgy fest, hogy megvan a két megfelelő vezető, akik az Index értesülései szerint

Ők irányítják majd az újabb operatív törzset. Eddig több információ nem látott napvilágot arról, hogy pontosan mi lesz a gazdaság-újraindítási operatív törzs feladata, de egy hasonló nevű akciótervről már februárban beszélt a miniszterelnök. 

Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján jelentette be, hogy elindult a gazdaság-újraindítási akcióterv, amely három ütemben zajlik. A miniszterelnök részletezte is, hogy melyik ütem mit takar:

Nagy reményekkel vágtunk neki a 2020-as évnek, komoly rekordokat sikerült elérni. A járvány beütésekor az államadósság alacsony volt, a foglalkoztatottság magasan volt, a jövedelmek növekedtek. Ám beütött a járvány, s megnyitotta a védekezés korszakát. Nagy gyomrost kapott a gazdaság

– mondta akkor a kormányfő.

Pár nappal később a parlamentben arról beszélt, hogy a magyar gazdaságot munkahelyteremtéssel, adócsökkentéssel, beruházások támogatásával kell újraindítani. Kitartunk a segély helyett munka elve mellett, mert az elmúlt 10 évben is ez volt a siker gazdasági alapja – közölte a miniszterelnök.

Egy kormányhatározat is megjelent a februári miniszterelnöki bejelentést követően „a Gazdaság-újraindítási Akciótervről” a közlönyben. Ez viszont arról szól, hogy a kormány a világjárvány előtt kitűzött célja változatlan: 

Magyarországnak 2030-ra Európa öt legélhetőbb állama közé kell tartoznia.

A kormány ezért a helyreállítási és ellenálló képességi terv elkészítéséhez a következő kiemelt programterületeket határozta meg (zárójelben a szakpolitikai felelősök):

Kik szorulhatnak a háttérbe?

Eddig – Orbán Viktor bejelentésein túl – főként Varga Mihály pénzügyminiszter, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint Gulyás Gergely kancelláriaminiszter kommunikált a gazdaság-újraindítási akciótervről. 

Azt nem tudjuk, hogy miért éppen a külügyhöz és a családokért felelős miniszterhez kerül az újraindítás, mindenesetre beszédes, hogy értesüléseink szerint Szijjártó Péter és Novák Katalin lesz a befutó – például a Pénzügyminisztérium vagy az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyett.

A fenti programterületekért is több miniszter felel – a legtöbbért épp Palkovics László –, de egyelőre az még képlékeny, hogy a hamarosan induló gazdaság-újraindítási operatív törzshöz milyen konkrét feladatok tartoznak majd. Értesüléseink szerint a héten erről több információ is kiderülhet.

(Borítókép: Szijjártó Péter 2021. június 7-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok