Index Vakbarát Hírportál

Ideiglenes vagyonkezelőt kapott a Dunaferr

2021. június 30., szerda 16:34

A Fővárosi Törvényszék a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot jelölte ki a Dunaferrhez. Mostantól sok önálló lépést nem tehet a cég egyetértése nélkül a vasmű.

Kedden írtunk róla, hogy a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. munkatársai jelentek meg a Dunaferrnél múlt pénteken. A cég az állami vállalatok felszámolási ügyeivel is foglalkozik, de a vasmű ellen jelenleg nem folyik felszámolás, így arra lehetett gyanakodni, hogy a cég a hitelezők ügyében próbál eljárni a vállalatnál, és megpróbálja segíteni a Dunaferrt abban, hogy kikerüljön a súlyos anyagi helyzetből.

A reorganizációs társaság szerdán közleményben reagált a megkeresésünkre. Ebben azt írják, hogy a Fővárosi Törvényszék a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény alapján június 22-én jelölte ki a Dunaferr ideiglenes vagyonfelügyelőjének a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaságot.

Az ideiglenes vagyonfelügyelet időtartama alatt a Dunaferr ellen még nem kezdődik meg a felszámolási eljárás, az eljárás célja a hitelezői érdekek védelme addig, amíg a bíróság nem hoz jogerős döntést a felszámolásról.

A közleményben az áll, a Dunaferr felett gyakorolt felügyelet nem tekinthető állami kontrollnak, hanem ez egy, a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény általános szabályai szerint folytatott hitelezővédelmi eljárás.

A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft most figyelemmel kíséri a gazdálkodó szervezet tevékenységét, áttekinti az adós vagyoni helyzetét, betekinthet az adós könyveibe, pénztárát, értékpapír- és eszközállományát, iratait, valamint pénzforgalmi számláit megvizsgálhatja, a gazdálkodó szervezet vezetőjétől felvilágosítást kérhet, illetve az adós helyiségeibe beléphet, bármely vagyontárgyát átvizsgálhatja.

A Dunaferr vezetője innentől a vállalat vagyonával kapcsolatban csak az ideiglenes vagyonfelügyelő jóváhagyásával, ellenjegyzésével köthet a rendes gazdálkodás körét meghaladó szerződést, tehet más jognyilatkozatot, ideértve a már létrejött szerződés alapján az adós részéről történő teljesítést is.

Az ideiglenes vagyonfelügyelői feladatok ellátása ugyanakkor nem érinti a tulajdonosi és a menedzsment jogosítványokat, azoknak az ideiglenes vagyonfelügyelő általi átvételére nincs törvényes lehetőség.

(Borítókép: A dunaújvárosi ISD Dunaferr átépített nagyolvasztója 2016. július 25-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok