Index Vakbarát Hírportál

Akkora volt a roham, hogy pár perc után le is zárták a kkv-s pályázatot

2021. július 12., hétfő 17:17 | aznap frissítve

Negyed óráig bírta a nagy dérrel-dúrral beharangozott technológiaváltó támogatási program. Pedig már negyed éve reklámozták, és kereken egy hónapja megjelent a felhívás is, arra biztatva a kis- és középvállalkozókat, vagyis a kkv-szektort, hogy pályázzanak a rendelkezésre álló Európai uniós pénzre.

Számítani lehetett a rohamra, így minden pályázó tűkön ülve várta, hogy reggel 8-kor megnyíljon a lehetőség, és beküldhesse az elmúlt időszakban gondosan összeállított anyagát. A követelmények ismertek voltak, rengeteg tervet és bizonylatot kellett benyújtani a várható támogatás reményében. A legtöbbek számára azonban hiábavalónak bizonyult a beleölt munka, csak azon kevesek képeznek kivételt, akiknek a rendelkezésre álló 14 percben sikerült minden iratot feltölteniük. Ez önmagában sem volt gyerekjáték, mivel a rendszer – lassan azt mondhatjuk, megszokott módon – akadozott: hol leállt, hol csak kidobta a jelentkezőket. 

De a fő gondot ezúttal mégsem a technika jelentette, hanem az ostromlók nagy száma.  A GINOP Plusz a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások termelékenységének növelését, technológiai és szervezeti megújulását célozta, de úgy látszik, néhányan már elég jó technológiával rendelkeztek, hogy legyőzzék az eléjük tornyosuló akadályokat – vette észre a Telex.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) „soha nem látott érdeklődésként” jellemezte a program indulását: a  pályázatra kevesebb mint negyed óra alatt 1137 pályázat érkezett 130 milliárd forint értékben. Emiatt 8 óra 14 perckor már csak ezzel a közleménnyel találkozhattak az addig sikertelenül próbálkozók:

Értesítjük a tisztelt támogatást igénylőket, hogy a A mikro-, kis- és középvállalkozások modern üzleti és termelési kihívásokhoz való alkalmazkodását segítő fejlesztések támogatása című (GINOP_PLUSZ-1.2.1-21 kódszámú) felhívás keretében eddig benyújtott támogatási kérelmekben igényelt támogatás elérte a rendelkezésre álló keretösszeg 130 %-át, ezért a benyújtási lehetőséget – a „2021–2027 programozási időszakban az egyes európai uniós alapokból származó támogatások felhasználásának rendjéről” szóló kormányrendelet rendelkezése alapján – felfüggesztettük. Ennek értelmében 2021.07.12. időponttól – a felfüggesztés esetleges feloldásáig – támogatási kérelmek nem lesznek benyújthatóak.

Akik most kimaradtak, még javíthatnak, mert még idén októberben és jövő januárban is megnyitják a kapukat. Bár sok jóval nem kecsegtet, hogy az összesen 200 milliárd forint keretösszegű pályázat mostani első szakaszában már a rendelkezésre álló pénz felét elvitték a kevéske sikeresek. A következő két etapra 50-50 milliárd forint marad, aminek a mai történések alapján körülbelül öt-tíz percet jósolhatunk. 

Az illetékesekből mindenesetre még nem veszett ki a hurráoptimizmus. 

Örömteli, hogy a vállalkozások a járvány harmadik hullámának letörése után ekkora beruházási kedvvel vágnak neki az újraindításnak. A jövőben szinte biztosan megtalálják számításukat a hamarosan nyíló pályázati lehetőségek között azok is, akiknek a felhívás első körében nem tudunk támogatást biztosítani

– mondta a mai fiaskó után György László gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. Az ITM közleménye szerint a mostani 100 milliárd forint nagyon gyorsan, már a következő hónapokban megérkezik a magyar vállalkozások számlájára, ezzel segítve a gazdaság mielőbbi újraindítását. 

Rovatok