Index Vakbarát Hírportál

Százmilliókat bukik a Telekom a nyilvános telefonokon

2021. július 23., péntek 13:47

Folyamatosan csökken a nyilvános telefonfülkék száma, de még mindig rendszeresen használják őket. Havonta átlagosan ötven hívást indítanak egy-egy nyilvános készülékről – írja a Világgazdaság.

A legfrissebb, decemberi adatok szerint Magyarországon 4935 nyilvános telefont üzemeltetett a Magyar Telekom, amely éves szinten több százmillió forintot bukik a fenntartásukon. A készülékek körülbelül 90 százaléka számít fülkének, a többi kórházakban, közlekedési csomópontokon és bevásárlóközpontokban található.

A lap szerint a 2000-es évek elején még csaknem 30 ezer fülke volt az országban, de még 2005-ben is több mint 20 ezer üzemelt. A 2010-es adat szerint 9 ezerre, majd 2015-ben 6500 körülire, 2018-ban 5500-ra apadt a számuk.

Bár havonta átlagosan kevesebb mint fél óra az egyes nyilvános készülékek használati ideje, továbbra sem mondhatunk nekik búcsút. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság határozata ugyanis kötelezi a Telekomot, hogy az egyetemes szolgáltatási területén minden háromezer főnél kisebb lélekszámú településen legalább egy, a nagyobb településeken pedig háromezer lakosonként minimum egy nyilvános telefonállomást működtessen.

Rovatok