Index Vakbarát Hírportál

Megnyílt a pénzcsap, másoknak ömlenek az eurómilliárdok a helyreállítási alapból

2021. augusztus 3., kedd 15:21

Első körben három uniós tagállamnak – Belgiumnak, Luxemburgnak, és Portugáliának – folyósít összesen közel 3 milliárd euró előfinanszírozást a koronavírus-járvány okozta károk fedezésére szolgáló helyreállítási alapból – jelentette be az Európai Bizottság. 

Az Európai Unió végrehajtó testületének illetékes szóvivője szerint Belgiumnak 770 millió, Luxemburgnak 12,1 millió, és Portugáliának 2,2 milliárd euró áll immár rendelkezésére, hogy végrehajtsák a nemzeti helyreállítási terveikben felvázolt kulcsfontosságú beruházási és reformintézkedéseket.

Ez az összeg az őket megillető tejes finanszírozás 13 százaléka.

A bizottság a további kifizetéseket a tervek megvalósításának alapján fogja engedélyezni. Belgium várhatóan további 5,9 milliárd, Luxemburg 93,4 millió és Portugália pedig 13,9 millió euró vissza nem fizetendő támogatásban fog részesülni – részletezi az MTI. 

Az EU a 750 milliárd eurós helyreállítási alap létrehozásáról szóló rendeletben hat szakpolitikai pillérhez kapcsolódóan határozta meg a pénzek elköltését. E területek közé tartozik a zöld és a digitális átállás, az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés, valamint a társadalmi és területi kohézió. Ugyancsak fontos reformterület az ipar dekarbonizálása, az épületek felújítása, a közigazgatás digitalizálása és a munkaerő átképzése.

Magyarország terveit nem fogadta el az Európai Bizottság, amire állítása szerint a kormány fel is készült. Ennek fényében arra kell számítani, hogy késni fog a normál hétéves uniós költségvetés magyar forrásainak, valamint a helyreállítási alap forrásainak lehívása. 

Rovatok