Index Vakbarát Hírportál

Már van ország, ahol hivatalos fizetőeszköz a bitcoin

2021. szeptember 8., szerda 18:29

A Magyarország területének negyedét kitevő közép-amerikai állam szeptember 7-én az amerikai dollár mellett hivatalos fizetőeszközzé tette a bitcoin kriptovalutát. A salvadori bevezetés nem telt eseménytelenül: tüntetések, technológiai fennakadások és az árfolyam beesése követte a kriptopénz hivatalos valutaként történő elismerését.

Júniusban írt róla az Index, hogy Salvador elnöke, Nayib Bukele bejelentette, hivatalos fizetőeszközzé teszi a bitcoint. Szeptember 7-én lépett életbe a változás, a törvény szerint minden üzletnek el kell fogadnia a kriptovalutát, ahol csak lehetséges. 

Ez különösen merész lépés egy olyan országban, ahol a lakosság hetven százalékának nincs bankszámlája és bankkártyája sem.

A salvadori elnök azt reméli, hogy a bitcoin bevezetése segíti majd a többségében az Amerikai Egyesült Államokba kivándoroltak hazautalásait, melyek egyébként az ország GDP-jének több mint húsz százalékát, évi 4–6 milliárd dollárt tesznek ki.

A kormány a kriptovaluta bevezetésével minden állampolgárnak 30 dollárnyi bitcoint ad, ezzel próbálják ösztönözni az embereket arra, hogy használják az új fizetőeszközt. A bevezetés azonban több problémába is ütközött. Sem az Apple, sem a Huawei nem engedélyezte készülékein a kormányzat által támogatott digitális tárcát, és a szerverek sem bírták a sok regisztráció okozta terhelést, írja a Reuters. A Huawei végül elfogadta a Chivo néven megjelent digitális tárcát, ám több probléma akadt a szerverekkel. A multicégek közül a McDonald's és a Starbucks elsők között kezdte el elfogadni a virtuális pénzt üzleteiben.

A helyi ellenzék szerint a salvadori kormány érdemi vita nélkül fogadta el a kriptovaluta hivatalos fizetőeszközzé tételét egy olyan országban, ahol a lakosság nagy része semmit nem tud a virtuális pénzekről. Az pedig, hogy a kormány kötelezi az üzleteket a kriptopénz elfogadására, komoly költségeket és kockázatokat ró a gazdaságra. A keddi napon több mint ezer fő tüntetett is a bitcoin bevezetése ellen az ország fővárosában, San Salvadorban, tudósított róla a 444.

A Világbank korábban kritizálta és nem támogatta Bukele tervét, transzparenciaproblémákra és a bitcoin előállításának nagy környezeti lábnyomára hivatkozva.

Az első napon, melyen hivatalos fizetőeszköz volt a bitcoin Salvadorban, a kriptovaluta árfolyama 52 ezer dollárról egy ponton 43 ezer dollárra süllyedt. Az ingadozás a helyi ellenzéki politikusok szerint 3 millió dolláros kárt okozott az államnak. Bukele azt reméli, hosszú távon a világ 680 milliárd dolláros bitcoinvagyonának jelentős része Salvadorba vándorol majd.

A bitcoin bevezetésének infrastrukturális hátterét egy amerikai kis cég, a Strike vállalta, amely egy párhuzamos rendszerrel (bitcoin lightning network) teszi gördülékennyé a kriptovaluta-tranzakciókat az elmúlt években kissé leterheltté vált blokkláncrendszerben.

(Borítókép: Egy borbélyüzlet, ahol elfogadják a bitcoint fizetőeszközként, Salvadorban 2021. szeptember 6-án. Fotó: Jose Cabezas / Reuters)

Rovatok