Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna is döntött: legalizálják a bitcoint

2021. szeptember 9., csütörtök 18:10 | aznap frissítve

Egyhangú szavazással fogadta el a kriptodevizát legalizáló és szabályozó törvényt az ukrán parlament – írja a CNBC. A legnagyobb kriptodeviza Ukrajnában eddig „szürke” eszköz volt, most viszont jelentős lépést tettek a fehéredés felé. 

Az Ukrajnai Biztonsági Szolgálat (SBU) még augusztusban blokkolta a Kijevben működő titkos kriptovalutatőzsde-hálózatot, mondván, megkönnyítik a pénzmosást, emellett kifogásolták, hogy a platformok anonimitást biztosítanak ezekhez a tranzakciókhoz. 

Az új jogszabály lehetővé teszi a csalások elleni védekezést a kriptoeszközök tulajdonosainak, és azt is pontosítja, miket tekint kriptoeszköznek.

Amennyiben Volodmir Zelenszkij ukrán elnök is aláírja, a nemzeti jogrendszerbe olyan új kifejezések kerülhetnek majd be, mint a digitális pénztárca vagy a privát kulcs, amelyek a kriptoeszközökkel való kereskedéshez elengedhetetlenek. 

Ukrajna azonban nem úgy jár el, mint a bitcoint már korábban legalizáló El Salvador, így nem teszi törvényes fizetőeszközzé, mivel az ukrán jogrendszer továbbra sem tesz egyenlőségjelet a legnagyobb kriptoeszköz és a nemzeti valuta, a hrivnya közé. 

Rovatok