Index Vakbarát Hírportál

Megfelel az uniós szabályoknak a magyar−orosz gázszerződés

2021. október 13., szerda 07:33

Nincs semmi törvénytelen a Magyarország és az orosz Gazprom között megkötött gázszerződésben − jelentette ki Josep Borell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikáért felelős képviselője. Ukrajna azért fordult az EU-hoz, hogy vizsgálja felül a magyar−orosz gázszerződést, ugyanis szerintük az nem felel meg az európai energetikai jogszabályoknak.

Nincs semmi törvényellenes a Magyarország és a Gazprom közötti megállapodásban, semmi, ami ellentétes lenne az európai joggal

− idézte Josep Borellt a Szohodnyi ukrán hírportál.

Magyarország szeptember végén írta alá az újabb hosszú távú megállapodását az orosz Gazprom vállalattal, amelyet a világ legnagyobb gázkitermelőjeként tartanak számon. Szijjártó Péter szerint a szerződés előnyös Magyarország számára, azonban a megállapodás nem mindenkinek volt ínyére. A szomszédos Ukrajna külügyminisztériumi közleményben még aznap kijelentette: csalódott a döntés miatt. Kijev arra kérte az Európai Uniót, hogy vizsgálja meg, hogy megfelel-e az EU-s jogszabályoknak a szerződés. Az ország nemcsak az uniótól, hanem a NATO-tól is segítséget kért az ügyben.

Rovatok