Index Vakbarát Hírportál

Eloszlatta az aggodalmakat a NAV

2021. október 14., csütörtök 18:38

A 2022. február 15-ig kiutalandó szja-visszatérítést nem kell visszafizetni a bevalláskor, azaz 2022. május 20-ig, mert akitől év közben szabályosan vonták le az adóelőlegeket, annak visszajár – pontosította a témával kapcsolatban keringő ellentmondásos információkat a NAV.

Itt most az Orbán Viktor miniszterelnök által júniusban bejelentett, családoknak járó szja-visszatérítésről van szó. Az időközben kiderült részletek szerint 2022 elején nem csak a családi pótlékra jogosultak kaphatják vissza az idén befizetett szja-t, mert a visszatérítést a családi kedvezmény határozza meg.

Azaz a NAV emlékeztetett, a gyermeket nevelő szülők adóvisszatérítése annak jár, aki idén akár csak egy napra is családi kedvezményre (volt) jogosult.

Családi kedvezmény pedig annak jár, aki

A 2021. évi alábbi tevékenységekből származó adó jár vissza:

A NAV 2022. február 15-ig automatikusan kiutalja a visszatérítést annak a szülőnek, akinek a munkabéréből év közben a munkáltató levonja az szja-t, illetve az ekhót.

Az egyéni vállalkozói, őstermelői jövedelmet szerző szülők és azok, akik az összevont adóalapba tartozó jövedelmük után maguk fizetik az szja-t, a bevallásukban kérhetik az adó-visszatérítést.

A visszafizetés felső határa a 2020 december havi adatok alapján számolt éves átlagbér adótartalma, azaz 15 százaléka. Az szja és az ekho szerint adózó szülőknek külön-külön, legfeljebb 809 ezer forintot térít vissza az állam. A gyermeket nevelő katás vállalkozók a 2021-es tételes adójuk negyedét kaphatják vissza.

Rovatok