Index Vakbarát Hírportál

Németország kizárná Lengyelországot és Ukrajnát az Északi Áramlat 2 engedélyeztetéséből

2021. november 9., kedd 16:39

A Bundestag energetikai és gazdasági bizottságának elnöke, Klaus Ernst szerint Ukrajnának nem kell részt venni az Északi Áramlat 2 gázvezeték engedélyeztetésében − írja a Kárpáthír az ukrán sajtóra hivatkozva.

A német politikus kijelentette, hogy Lengyelország részvétele sem kívánatos az engedélyeztetési eljárásban. A lengyelek ugyanis pénzt kapnak a gáz tranzitjáért, amelyet ráadásul a német fogyasztók fizetnek. Klaus Ernst kijelentette, mielőbb üzembe kell helyezni a gázvezetéket, mivel az segíthet mérsékelni a gáz németországi árát.

Az Ukrán Gázszállító Rendszer Operátora október végén jelentette be, hogy részt kíván venni a német gázellátó rendszer engedélyeztetési munkájában. Klaus Ernst szerint azonban az ukránoknak ebbe nincs beleszólásuk. Az ukrán kérelemről a hét végéig kell dönteni.

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az október elején befejezett Északi Áramlat 2 már képes lenne a gázszállításra a Balti-tengeren keresztül Németországba, azonban az engedélyeztetés elhúzódása miatt elképzelhető, hogy egészen tavaszig várni kell a szállítással.

A német hatóságoknak januárig van idejük döntést hozni. Pozitív elbírálás esetén az Európai Bizottságnak is meg kell adnia a működési engedélyt, ami további két hónapot jelenthet.

Rovatok