Index Vakbarát Hírportál

Leghamarabb tavasszal szállíthat gázt az Északi Áramlat−2

2021. november 3., szerda 14:12

Október óta már képes lenne gázt szállítani az Északi Áramlat−2 gázvezeték, amely Oroszország és Németország között, a Balti-tengeren keresztül szállítana. Az engedélyezés elhúzódása miatt azonban akár tavaszig is várni kell, hogy meginduljon a gázszállítás, pedig a gyors engedélyeztetés enyhítené az Európai Uniót (EU) sújtó energiakrízist. A Menedzsment Fórum szerint azonban az ügy az EU és Oroszország közötti politikai játszma része lett.

A vezetéket üzemeltető Nord Stream 2 AG még júniusban nyújtotta be a független üzemeltetői minősítés iránti kérelmét a német szakhatósághoz. A jelentések szerint egy olyan modellt választott, amelyben a vezeték az orosz Gazprom céghálójában maradna.

A német hatóságoknak januárig van idejük döntést hozni. Nyilatkozataik szerint az eljárás nem politikai alapú, sokkal inkább szakmai.

Van egy bevett gyakorlat bevett mércékkel, amelyeket alkalmazunk. Nem ez az első ilyen eljárásunk

– közölték az engedélyezést végző hatóságok. Ettől eltérően nyilatkoztak az új német kormányban is várhatóan helyet kapó Zöldek, akik a vezeték első üzembe helyezése után jelezték, hogy egyelőre nem szabad megadni a működési engedélyt.

A Gazprom már idén meg akarta kezdeni a gázszállítást a vezetéken keresztül, azonban az üzemeltető Nord Stream 2 AG meg akarja várni a németek döntését.

Amennyiben a német hatóságok engedélyezik a vezeték üzembe helyezését, az Európai Bizottság következik, amelynek szintén jóvá kell hagynia a projektet, ez után születik meg a végleges engedély. A jelek szerint ez legalább további két hónapig húzódhat el.

Németországban a Zöldek szerint az orosz szerződés „súlyos csapás a klímavédelem számára”, ami csak „Putyin korrupt rendszerének” jelent előnyöket. Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint azonban Oroszország képes lenne a jelenleginél több gázt szállítani Európának az Északi Áramlat−2-n keresztül, ami csökkenthetné a feszültséget az európai gázpiacon.

Németországban a választásokat megnyerő szociáldemokraták (SPD) mindenesetre kiállnak a projekt mellett. A Nord Stream 2 AG pedig arra is felhívta a figyelmet, hogy uniós érdek az engedélyeztetés, ugyanis nem csak Németországba, hanem az unió számos országába szállítanának gázt a vezetéken keresztül.

A Gazprom nemrég bejelentette, hogy növelte gáztermelését és gázexportját az idei első tíz hónapban éves összevetésben, több országba már most több földgázt szállított, mint tavaly egész évben.

Rovatok