Index Vakbarát Hírportál

Bige László szerint az agrárminiszter félrevezeti a magyar gazdákat

2021. november 30., kedd 21:42

Néhány napja Nagy István agrárminiszter azzal vádolta meg Bige Lászlót, hogy felbecsülhetetlen kárt okozott a műtrágyakartellezésével. A miniszter egyenesen úgy fogalmazott, hogy „a baloldali milliárdos ellehetetleníti a magyar a mezőgazdaságot”. Bige László válaszlevelét a távirati iroda OTS-en keresztül közölte.

A Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa azt írja, hogy éppen az agrártárca vezetőjének és munkatársainak a megtévesztő kommunikációja miatt azok a termelők, akik még nem szerezték be a szükséges műtrágyát, december elején nagyon rosszul fognak járni. Elsősorban azért, mert lényegesen drágábban fognak hozzájutni. Másodsorban azért, mert nem biztos, hogy lesz elegendő. Bige László ezt az alábbiakkal magyarázza:

Majd így folytatta:

A hozzá nem értésüket mi sem bizonyítja jobban, mint az Ön által rendezett és összehívott kereskedői megbeszélés, ahová meghívta a Keleti Agrár nevezetű céget, minden résztvevő megdöbbenésére. A Keleti Agrár nevű cég idén tavasszal körülbelül százezer tonna műtrágyát faktoráltatott le a termelőkkel, és vett fel tőlük műtrágya előleget, több mint tízmilliárd forint értékben, az orosz szállítójától hárommilliárd forint értékben, és nem szállított ki egy kiló műtrágyát sem a magyar termelőknek. Azt az embert, aki ezt megtette, Ön meghívja az asztalához, megbeszélni az ügyeket a magyar mezőgazdaság biztonságos műtrágya ellátása érdekében.

Majd reagált azokra a vádakra, hogy cége megkárosította volna a gazdákat a magas műtrágyaárakkal, illetve hogy kiszorították volna az importot az országból:

A Pétisó (CAN) európai ára a Fertecon független statisztikai irodája szerint tonnánként 610–625 euró. Kikötőben, hajóban, ömlesztve a nagykereskedők részére. A végfelhasználói ár big bag-be csomagolva, német régióban tonnánként 700–750 euró között van. A Benelux és a skandináv államokban 750–800 euró a tonnánkénti ár. Anglia és Franciaországban ennél még magasabb. Mi ehhez képest ma tonnánként 585 eurós áron szállítjuk csomagolva a végfelhasználók udvarára.

Utána így ír Bige László:

Ön azt állítja, hogy nem akarunk a magyar termelőknek műtrágyát eladni csak egy nap ebben az évben. Ehhez képest a valóság az, hogy mi minden nap adunk el műtrágyát a magyar gazdáknak. Idén novemberben 129 479 tonnát értékesítettünk magyar termelők részére, többet, mint az egyhavi gyártási kapacitásunk. Az is igaz, hogy decemberben egynapos akció keretében fogunk eladni műtrágyát, az úgynevezett Black Friday akció keretében, ahogyan azt már a korábbi években is tettük. Ezen a napon meg lehet venni a 2022 év első öt hónapjára a teljes műtrágya gyártási kapacitásunkat. Kell, hogy tudja, hogy mi azért gyártunk műtrágyát, hogy eladjuk, elsősorban a magyar termelőknek. Azzal is tisztában kéne, hogy legyen, hogy a politika megtévesztő kommunikációja a gazdákat hátráltatja a döntésben, ami azért jelentős probléma, mert logisztikai keresztmetszetek miatt nem lehet szezonban annyi árut megmozgatni, amennyire szükség lesz. A mi felméréseink szerint Magyarországnak szüksége van még 800-900 ezer tonna nitrogén típusú műtrágyára. A Nitrogénművek termelési kapacitása maximum 120 ezer tonna/hó. Tehát jelentős importra van szükség. Ennek lehetőségét ma nem látom biztosítva.

Nyílt levelében Bige László emlékeztet: szeptember végén levelet írtak a szakminiszternek, hogy ezt a helyzetet miképpen lehetne megoldani, de javaslatukat Nagy István – több mint egy hónappal később – elutasította. Végezetül az üzletember kitért arra is, hogy Nagy István úgy nevezte helyesnek a Nitrogénművekre kiszabott több mint 11 milliárd forintos versenyhivatali bírságot, hogy fogalma sincs a valós piaci helyzetről.

(Borítókép: Bige László 2014. december 23-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok