Index Vakbarát Hírportál

Paks II.-ről tárgyalt a Roszatom vezetőjével Orbán Viktor

2021. december 17., péntek 15:23

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Karmelita kolostorban fogadta Alekszej Lihacsovot, a Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern vezérigazgatóját – közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda. 

A megbeszélésen, amelyen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Süli János, a Paks II.-projektért felelős miniszter is részt vett, a felek a közlemény szerint megállapították: a Pakson épülő két új blokk a garanciája annak, hogy a következő évtizedekben is a szükséges mennyiségben álljon rendelkezésre az olcsó, klímabarát villamos energia hazai forrásból.

Az Európát sújtó rezsiválság idején különösen fontos, hogy az atomenergia az ellátásbiztonságon túl az árstabilitás megteremtésében, a rezsicsökkentés fenntartásában is jelentős szerepet játszik – hangzott el.

A megbeszélésen a közlemény szerint arról is szó volt, hogy egyre több uniós ország ismeri fel: a megújuló energiaforrások mellett hosszú távon érdemes az atomenergiára támaszkodni, különben nem érhetők el a klímavédelmi célkitűzések.

A pénteki egyeztetésen áttekintették a Paks II.-projekt állását. Mint elmondták, a felek azon dolgoznak, hogy a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásokkal, illetve biztonsági követelményekkel összhangban valósuljon meg a beruházás, és a két új paksi blokk 2029-ben és 2030-ban megkezdhesse kereskedelmi üzemét.

Mint megírtuk, múlt péntek óta félgőzzel üzemel a paksi atomerőmű, ugyanis négy reaktorblokkból kettőt teljes egészében ki kellett venni a hálózatra termelés alól.

Miközben az energiaárak csúcson vannak – a csütörtöki EU-csúcs orosz szankciókkal kapcsolatos zárónyilatkozata miatt pénteken is történelmi rekordot döntött a gázár a holland gáztőzsdén, amiből következően az áramárak is ugrani fognak ,– és most már konstansan rekordközeli szinten alakul a magyarországi áramfogyasztás, többéves csúcsra emelkedett az ellátás importaránya is. 

A hazai erőművi termelést a Paksi Atomerőmű szokásosnál alacsonyabb kihasználtsága is visszafogja, így a megemelkedett felhasználást a behozatal mellett a gázerőművi kapacitás fokozott igénybe vétele fedezi. Az elmúlt évek rendszerterhelési rekordidőszakait vizsgálva megállapítható, hogy az atomerőmű termelése ilyenkor – ha nem is sokkal, de nem is elhanyagolható mértékben – elmarad az átlagostól, írta meg a Portfolio

(Borítókép: Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatója 2021. szeptember 20-án. Fotó: Lisa Leutner / MTI / AP)

Rovatok