Index Vakbarát Hírportál

Megadta a fedezetet az orvosi ügyeleti díjakra a kormány

2021. december 29., szerda 12:59

Viszonylag gyors reakció érkezett a kormánytól a Magyar Orvosi Kamara még karácsony előtt közzétett figyelmeztetésére, miszerint bár az orvosok fizetésemelését rendezte a kormány az egészségügyi szolgálati jogviszony bevezetésekor, azonban nagyjából azóta képtelenek dűlőre jutni a felek az ügyeleti díjak kérdésében, a határidő azonban lassan lejár erre. Karácsonykor meg csak az orvosok jóindulatán múlik, hogy mennyi ügyeletet vállalnak, mivel az ügyeletekért csak a normál órabérük 70-90 százalékát fizetik ki nekik.  

A december 28-án este megjelent Magyar Közlöny szerint arról határozott a kormány, hogy 29,4 milliárd forinttal megemeli az orvosi ügyelet, a készenlét, az önként vállalt túlmunka és a sürgősségi osztályok szakdolgozóinál a sürgősségi betegellátási műszakpótlék kifizetését biztosító keretet. Ugyanakkor a jogszabály azt is leszögezi, hogy „az ügyelet, készenlét, önként vállalt túlmunka és műszakpótlék biztosításához járó támogatás összege nem haladhatja meg az országos kórház-főigazgató által megállapított összeget.” Az országos kórházfőigazgató feladata az is, hogy minden év szeptember 30-ig felülvizsgálja az illetményen felüli díjak feltételeit és mértékét. 

A megjelent rendeletek kapcsán a Magyar Rezidens Szövetség amellett, hogy közleményükben üdvözlik, hogy megkapták az ügyeleti díjakra a pluszpénzt az egészségügyi intézmények, elsősorban arra hívta fel a figyelmet, hogy biztosítani kell, hogy a legnagyobb arányú ügyeletidíj-emelésben az ügyeleti munkából legnagyobb terhet viselő orvosok, köztük a rezidens orvosok részesüljenek.

Rovatok