Index Vakbarát Hírportál

Ezért drágult meg annyira a csirkehús az utóbbi időben

2022. január 15., szombat 17:46

A baromfiágazatban 2021-ben az energia- és takarmányárak drasztikus emelkedése volt jellemző, a koronavírus-járvány hatásai pedig inkább csak a tavalyi év első felében voltak jelentősebbek – nyilatkozta Csorbai Attila az Inforádiónak.

A Baromfi Termék Tanács elnöke a rádió érdeklődésére elmondta: az ágazat számára rendkívül nehéz helyzetet teremtett a takarmányárak drágulása, továbbá az energiaköltségek drasztikus megugrása is.

A terméktanács elnöke arról is beszélt, hogy a Magyarországon novemberben megjelent madárinfluenza szintén komoly nehézséget jelentett a baromfiágazatnak, a probléma pedig még jelenleg is tart.

Ezúton is szeretném felhívni a baromfitartók figyelmét, hogy a legmesszebbmenőkig tartsák be azokat a járványvédelmi utasításokat és előírásokat, amelyeket jogszabályok írnak elő, ez az egész ágazat elemi érdeke

– fogalmazott Csorbai Attila, hozzátéve, hogy az előző évben mintegy 50-60 százalékkal emelkedtek a takarmányárak.

Ha figyelembe vesszük, hogy ez a költség a baromfitartás költségeinek nagyjából kétharmada, akkor azt mondhatjuk, hogy bizony 20-30 százalékkal is emelkedett az alapanyagköltség

– húzta alá a szervezet vezetője, aki szerint az energiaárak költsége is elszállt, meglátása szerint pedig csak a lakossági energiafogyasztókat védte a rezsicsökkentés.

A Baromfi Termék Tanács elnöke elmondta, hogy a magas energiaárakat a vágóüzemeknek és a termelőknek is meg kellett fizetniük.

Azt mondhatom, 25-30 százalékos költségnövekedést tapasztalhatunk gyakorlatilag minden termékpályán, és ez csak hosszabb távon tud beépülni az átadói árakba

– árulta el az Inforádiónak egy korábbi megkereséskor.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a kormány hat élelmiszer árát állította vissza arra a szintre, ahol még tavaly október 15-én állt. Az erről szóló döntést Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be, az intézkedésről szóló kormányrendelet péntek este jelent meg a Magyar Közlönyben. 

Eszerint az élelmiszerárstopról hozott intézkedés február 1-jén lép hatályba, május 2-án pedig hatályát veszti.

A kormányrendelethez csatolt mellékletben felsorolják a hatósági termékeket, ezek a következők:

(Borítókép: Csirkefeldolgozó üzem 2005. július 8-án. Fotó: Paula Bronstein / Getty Images)

Rovatok