Index Vakbarát Hírportál

520 forintos árak jöhetnek a töltőállomásokon, ha véget ér az üzemanyagárstop

2022. február 7., hétfő 08:52

Az üzemanyag átlagára 520 forint körüli lesz február közepétől, ha a kormány nem hosszabbítja meg a tavaly novemberben életbe lépett árstopot – mondta Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója.

A Brent hordónkénti ára 4 százalékot emelkedett a múlt héten, amivel meghaladt a 90 dolláros árat is. Bár a forint eközben erősödött a dollárral szemben, nem sok esély van arra, hogy az ár számottevően csökkenjen.

Az áremelkedés mindössze azért nem volt érezhető eddig, mert tavaly novemberben hatóságilag maximálták az üzemanyag árát Magyarországon. Gulyás Gergely miniszterelnökségért felelős miniszter a legutóbbi Kormányinfón azt mondta, hogy a kormány hamarosan eldönti, február 15-e után is meghosszabbítják-e az árstopot. 

Molnár László, a GKI vezérigazgatója azt mondta, hogy szerinte a kormánynak politikai okokból muszáj meghosszabbítania a limitet. Máskülönben olyan üzemanyagárak jönnének, amelyek a támogatottságukat is veszélybe sodorhatnák.

Amikor befagyasztották, akkor 506-510 forint körül volt az üzemanyagár. Ebből következően körülbelül most 520 forint körüli üzemanyagár lenne

– mondta az ATV Híradónak. 

Mindeközben Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára azt mondta, hogy a benzinkutasok közül sokakat tönkretehet, ha az eddigi feltételek mellett hosszabbítják meg az árstopot.

Ha meghosszabbítják, az az ebből évek óta élőket, biztosan tönkreteszi

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a következő hetekben folyamatos kőolajár-emelkedés lesz tapasztalható, és szerinte az sem lenne meglepő, ha ez rövid időn belül a 100 dolláros lélektani határt is meghaladná.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal november 15-től kezdve több mint kétezer töltőállomást ellenőrzött az árstopszabályozással összefüggésben. A pénzügyőrök eddig mindössze 12 esetben állapították meg a hatósági ár megsértését. A határozatokban összesen 3,2 millió forint bírságot szabott ki a NAV.

(atv.hu)

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok