Index Vakbarát Hírportál

Ukrajnát megkerülve is jöhet orosz földgáz Európába

2022. február 9., szerda 11:29 | aznap frissítve

Deák András Oroszország-szakértő szerint Oroszországnak az az érdeke, hogy magasan tartsa a kőolaj és a földgáz árát, ezért visszafogja a kőolaj-kitermelést és az Európába irányuló gázszállítást. „Mondván, eddig azt volt, amit az európaiak akartak, most pedig az lesz, amit ők akarnak” – fogalmazott a szakértő az InfoRádiónak.

Deák András kifejtette: ha az európai partnerek nem kötik le hosszú távon a földgázt, akkor az oroszok nem fognak adni rövid távra sem, e tekintetben az orosz vezetékes gázbeszállítás mértéke csökkent is. Ezzel kapcsolatban azt mondta: sok eleme lehet ennek, akár politikai, akár termelési probléma is, de a kereskedelmi-politikai üzenetet érzi a legerősebbnek.

A szakértő szerint azonban az Európa felé irányuló gázszállítás valószínűleg még egy Ukrajna elleni háború esetén sem szűnne meg teljesen. Emlékeztetett rá, hogy 2014–2015-ben, amikor tulajdonképpen kvázi háború volt Oroszország és Ukrajna között, mégsem állt le a földgáz szállítása. Deák András ezért úgy véli,

teljesen bizonytalan, hogy egy háborús állapot hogyan érintené az ukrán tranzitot.

Az InfoRádiónak azt is mondta, ha az Ukrajna felé történő szállítást le is állítják, további két irányból érkezhet földgáz Európába: a Balkán felől, illetve az Északi Áramlat 1 csővezetéken, ami európai engedélyek híján nem teljes kapacitással, de működik.

Vajon mennyire függ az Európai Unió az orosz Gazprom energiaipari óriáscégtől? – az Index külön cikkben foglalkozott azzal, hogy az Ukrajna és Oroszország közötti viszály kiéleződésében a Kreml politikai fegyverként használja a gázellátást.

Hétfőn a TASZSZ orosz hírügynökségre hivatkozva az MTI megírta: a Gazprom bevétele a földgáz exportjából mintegy a duplájára nőtt tavaly, míg az olajkivitelből származó orosz bevétel 51,8 százalékkal emelkedett. A Gazrom az idei évre átlagosan 296 dolláros exportárral számol.

Ugyancsak a vámhatóság hétfőn ismertetett adatai szerint Oroszország kőolajexportból származó bevétele éves összevetésben 51,8 százalékkal, 110,12 milliárd dollárra emelkedett 2021-ben, amikor 229,998 millió tonna kőolajat értékesített a külpiacokon, ami 3,8 százalékkal kevesebb az előző évinél.

Február elsején Moszkvában találkozott Orbán Viktor az orosz elnökkel, Vlagyimir Putyinnal, többek között az orosz–magyar gázszállítási szerződésben szereplő mennyiség emeléséről is tárgyaltak. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón azt mondta: 2030-ig biztosított az orosz gázszállítás, az oroszok nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterrel növeljék a szállítási mennyiséget, még azonban folyamatban vannak az egyeztetések. „Ha nincs orosz gáz, akkor nincs rezsicsökkentés” – tette hozzá a miniszter.

(via Infostart/InfoRádió/MTI)

(Borítókép: Az Északi Áramlat 2 földgázvezetékei Oroszországban 2021. július 27-én. Fotó: Peter Kovalev / TASS / Getty Images)

 

Rovatok