Index Vakbarát Hírportál

Kiterjesztik a kamatstopot, megjelent a rendelet

2022. február 19., szombat 09:55

A jelzálog alapú hitelek mellett a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is érvényes.

A márciusi lízingdíjak a lakáscélú pénzügyi lízingszerződések esetében már alacsonyabbak lesznek – derül ki a pénteken megjelent Magyar Közlönyből. A Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken tudatta: a kormány a jelzálog alapú hitelek mellett a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is kiterjeszti a kamatstopot.

Az intézkedés október végi szinten rögzíti a lakáscélú lízingszerződések kamatait, hasonlóan a jelzáloghitelek esetében bevezetett kamatstophoz. A márciusi lízingdíjak már alacsonyabbak lesznek, mint a korábbiak, és abból a januári túlfizetést is jóváírják. A Kormányzati Tájékoztatási Központ megítélése szerint a kamatstoppal eddig közel félmillió család élhetett, a mostani intézkedés pedig több ezer családot érinthet.

Anyagilag kifizetődő lehet önként magasabb törlesztőrészletet vállalni a kamatstop alatt. Ha ugyanis kiélvezik az állami kamatplafon minden napját, akkor a végén már csak drágábban tudnak fix törlesztőre váltani, vagy fizethetik a hirtelen nyakukba szakadó magasabb kamatot.

Rovatok