Index Vakbarát Hírportál

Putyin lépett, az orosz tőzsde pedig zuhanásnak indult

2022. február 22., kedd 09:17

Miután Vlagyimir Putyin parancsára megindultak az orosz csapatok Kelet-Ukrajnába, beszakadt az orosz tőzsde és a rubel árfolyama gyengélkedik a dollárral szemben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfő este elismerte a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság függetlenségét, majd nem sokkal később kiadta a parancsot, és az orosz „békefenntartó erők” megindultak Kelet-Ukrajnába.

A bejelentés és az orosz katonák bevonulása jelentős hatással van a devizapiacra is, és egyik pillanatról a másikra nagyot zuhant az orosz rubel árfolyama, valamint az ukrán hrivnya is elkezdett esni, de a tőzsdét sem kímélték az események.

A rubel a dollárhoz képest 6,33 százalékkal esett az elmúlt egy hétben,

ezzel 2020 novembere óta először ment 80-as szint fölé az orosz deviza árfolyama az amerikaival szemben.

Ezzel párhuzamosan az ukrán hrivnyára is hasonló hatással voltak az orosz–ukrán konfliktus fejleményei, a deviza árfolyama egy hét alatt 2,29 százalékkal esett a dollárhoz képest, míg az év eleje óta már 9,12 százalékkal.

Az orosz részvényeket sem kíméli a jelenlegi helyzet, a MOEX tőzsdeindex 11 százalékos mínuszban zárt hétfőn, és azóta is tovább esik az értéke: mostanra nagyjából 20 százalékkal zuhant, és már 3000 pont alatt van. Az egyik meghatározó ukrán tőzsde, az UX 0,5 százalékos mínuszban zárt hétfőn.

A jelentősebb ázsiai tőzsdék is mínuszban: a japán Nikkei 1,7, míg a hongkongi Hang Seng majdnem 3 százalékos veszteséggel zárt.

Az orosz–ukrán konfliktus történéseiről percről percre beszámolunk, az eseményekről ITT tájékozódhatnak.

(Borítókép: Putyin orosz elnök videóüzenetet intéz a nemzethez, miután aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadárterületet 2022. február 21-én. Fotó: Alekszej Nyikolszkij / Kreml / Pool / MTI / EPA)

 

Rovatok